Світлі і темні сторони закону «Про місцеві вибори»

Верховна Рада України ухвалила законопроект «Про місцеві вибори». Це пов’язано із тим,  що представники Опозиційного Блоку хотіли заморозити існуючу змішану виборчу систему, в якій є корупційна складова мажоритарних виборів, а вибори мають відбутися по системі відкритих списків. Про це сказав народний депутат України від Партії «Блоку Петра Порошенка» Максим Курячий.

Перший заступник голови фракції Партії «Блок Петра Порошенка» Ігор Кононенко наголосив на необхідності прийняття закону про місцеві вибори.

«У Верховній Раді зареєстровано чотири законопроекти про місцеві вибори, - сказав він. - Прийняття такого закону записано в Коаліційній угоді, ми обіцяли людям змінити підходи до місцевих виборів, запровадити відкриті списки кандидатів в депутати, і ми маємо це зробити».

Довго тривала дискусія щодо типу виборчої системи. Була запропонована польська і німецька модель виборів. Але польська модель, для великих за чисельністю рад, є неефективною і перетворюється у фактично закриті списки. Приклад: 80 мандатів у раді, середня партія набирає 10 відсотків, що дає з бонусом 10 мандатів. Партія висунула 30 кандидатів у порядку свого рейтингу, і виборці в області чи місті можуть знати реально 3-5 місцевих партійних кандидатів, яких і так включать у верхню частину списку. Польська модель є ефективною лише при «розіграші» 10-15 мандатів, тоді включається реальна внутрішньопартійна конкуренція сильних кандидатів.

На відміну від польської, німецька модель пропонує інший варіант. Кожен із прикріплених до округів кандидатів повинен провести масу зустрічей із виборцями і лише таким чином додати до партійного рейтингу свою особисту впізнаваність. Лише голоси виборців, які автоматом враховує тервиборчком, визначають прізвища кандидатів, що отримають мандати. Звичайно, і німецька модель не є ідеальною, проте головний критерій оцінки, чиї списки відкритіші – ким приймається рішення: партійною конференцією чи виборцями.

Олександр Солонтай, експерт Інституту політичної освіти зазначив, що між польською і німецькою моделлю відкритих списків ми рухаємось в бік німецької моделі. Але проблема у нас в тому, що відкриті списки не є насправді відкритими – все залежатиме від політичних партій. Громадським організаціям, активістам ми не даємо у владі місця. Просто у них недостатньо ресурсів для цього.

Отже, згідно з прийнятим  законом, обласні, місцеві та райради будуть обрані за пропорційною системою із відкритими списками. Також народні депутати 242 голосами підтримали підготовку цього законопроекту до другого читання, за скороченою процедурою.

Нагадаємо, що місцеві вибори в Україні пройдуть 25 жовтня. Тож цього разу потрібно зробити правильний вибір і не помилитись, а відкриті списки кандидатів допоможуть у цьому.
Богдан БОДЕНЧУК.

Вибір читачів за тиждень

Відео