Бібліотекарі Тернопілля радились, як підняти авторитет осередків культури

Бібліотеки, особливо сільські – одне з вразливих місць суспільства. Лише 5 відсотків з них на Тернопіллі комп'ютеризовані. Застарілі фонди, відсутність фінансування, низькі зарплати, слабка матеріально-технічна база – криза у бібліотечній сфері не закінчиться, здається, ніколи.

Про це і не тільки говорили у Тернополі на семінарі-тренінгу для завідувачів відділами центральних бібліотек. Тема заходу - "Бібліотека - центр громади".

На думку директора Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки Василя Вітенка, навіть у такій ситуації можна говорити про позитивні моменти. Добре зарекомендувала себе програма "Бібліо-міст", з'явився безкоштовний доступ до Інтернет-мережі.

Незабаром збільшаться можливості місцевих громад у зв'язку з реформуванням країни. Це слушний момент, адже видатки на культуру розподілятимуться на місцях.

Василь Вітенко, якому у свій час пощастило побувати в багатьох бібліотеках Європи, каже, що там є цілий ряд нормативів, які набагато вищі, аніж у нас. Для прикладу - на Заході бібліотеки активно співпрацюють із владою. Треба брати з них приклад. Там запрошують до співпраці не лише депутатів, а й партії. Звичайно, можна зайняти позицію очікування. А можна кожному на своєму місці робити добру справу, щоб авторитет бібліотеки зростав. 

Можливості центру "Вікно в Америку", соціальне партнерство, соціологічні дослідження в організації обслуговування користувачів - це неповний перелік тем, які обговорювали на семінарі. Дуже добре, що базою для проведення стала наукова бібліотека із символічною назвою Універсальна. Адже універсум в перекладі з латини означає цілісний, об'єднуючий. Цим самим бібліотека ще раз довела, що вона не просто виправдовує свою назву - вона на правильному шляху розвитку.

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео