У Тернополі громадськість обговорила зловживання у міській раді (відео)

Сьогодні відбулося зібрання робочої комісії з приводу звернень громадських організацій і жителів міста щодо нелегальної забудови міста. Упродовж півроку комісія зібрала 116 листів-звернень із проханням дати відповідь на протиправну діяльність влади і зупинити свавілля.

«Терен» поспілкувався із депутатом міськради Наталею Карпишин на цю тему.

- Пані Наталю, скажіть, які організації звернулися із проханням розгляду проблеми забудови паркових та інших локальних зон і свавілля влади, а також деталізуйте їхні звернення?

- Наскільки я пам'ятаю організації, які зверталися, - ГО "Майдан Тернопіль", ГО "Тернопільські підсумки", ГО "Воля", "ЕКОальянс", а також жителі міста. Зараз якраз представники цих організацій знаходяться у цій комісії, працюють, поки що переливають із пустого у порожнє, але все ж таки, добиваються якоїсь правди.

- Які були саме їхні прохання, що саме?

- Ви знаєте, це уже було системне звернення, це декілька прохань, це не тільки по забудові парків, це і земельні корупційні схеми, які були розроблені на базі міської ради і вони були розписані детально ( де, що, з якою метою і що саме було порушено). Самі розумієте, що корупційна схема - це коли можна зробити злочин у межах чинного законодавства, тобто передавалися землі на комунальне підпорядкування, наше законодаство це дозволяє.

- Як збираєтесь боротися із свавіллям влади?

- Ви знаєте, ті всі ділянки мали йти на аукціон і відповідним чином продаватися, і інвестор у відкритому режимі міг сам вибирати і придбати ділянку, і кошти направлялися у бюджет, але наша міська рада пішла іншим шляхом, і про це треба говорити, і про це ми говоримо давно, і про це громадськість заявляла, це не гектар і не два, це по підрахункам Держкомзему - близько 80 га. Бюджет Тернополя недоотримав велику суму коштів, і за це комусь треба боротися, а боротися дуже важко.

- Чи можливе об'єктивне вирішення цієї проблеми? Можна надіятися?

- Дуже складно. Звичайно, що оптимізму мені не займати, але хочу сказати, що моральний осуд повинен бути, це перш за все має бути громадський моральний осуд діям цієї влади, це все, що може зробити громадськість. Що зроблять правоохоронні органи, - будемо надіятися. Реакція повинна бути.

 

Юлія ПАЛЕНИЧКА.

Фото, відео – автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео