Як максимовецькі вандали борються з бджолами

Коли не вистачає аргументів, у хід йде груба фізична сила. Цього разу у Максимівці на Тернопільщині її спрямували не проти людей, а проти працелюбних комах, зруйнувавши понад 40 вуликів.

30 червня до редакції «Народного слова» зателефонував мешканець Збаража Ігор Москалик і повідомив, що напередодні вночі невідомі зловмисники перекинули вулики, які він та ще троє збаразьких пасічників поставили на подвір’ї приватної садиби у Максимівці. Побувавши на місці події, ми побачили ряди повалених вуликів (всього нарахували їх 41), над якими роїлася сила-силенна бджіл. Непошкодженими залишилися лише дві бджолині оселі.
Господар обійстя Ігор Галан, який живе разом з престарілою матір’ю-інвалідом, розповів, що 29 червня ввечері пішов на роботу (він чергує на залізничному переїзді), а повернувшись вранці, застав на подвір’ї розгромлену пасіку і відразу ж зателефонував власникам, щоб ті приїхали. Чоловік припускає, що зловмисники знали, що вдома тоді була лише безпорадна стара жінка, тому й наважилися на свою чорну справу.
− Не розумію, − крізь сльози каже Ольга Степанівна, мати Ігоря, − як можна було нахабно прийти на чуже подвір’я і зробити таку шкоду. Нам з сином дуже незручно перед цими людьми, яким ми дозволили поставити пасіку у нас на обійсті, а виходить, що не вберегли від лиходіїв.
Найстарший із постраждалих пасічників − 78-річний Степан Божик з болем та обуренням зізнався, що з таким випадком вандалізму зіткнувся вперше за своє довге життя. Пан Степан також згадав, що якраз напередодні, по обіді 29 червня, коли він порався біля бджіл, приїхали автівкою троє чоловіків, один з них виявився Максимівським сільським головою, двоє інших − місцеві мешканці. Сільський голова Богдан Дзядик сказав, що встановлення пасіки треба погоджувати з сільською радою, а його супутники (як з’ясувалось, це були Іван Стефанчишин та Роман Галан) почали вимагати, щоб збаражани забрали звідси свої вулики, бо чужі бджоли їм заважають, оскільки вони самі пасічники. А ще, мовляв, максимівські пасічники сіють медоносні культури, затрачають на це кошти, а збаражани приїхали і користуються цими благами задарма, тож потрібно компенсувати витрати, заплативши по 40 гривень з вулика. Степан Божик відповів, що ці питання можна буде узгодити, коли приїдуть інші власники бджолосімей, тоді непрохані відвідувачі поставили ультиматум − щоб через 24 години збаражани зі своєю пасікою забралися з Максимівки, інакше пошкодують.
− Чи можна вважати просто збігом, що буквально через кілька годин невідомі перекинули всі вулики на пасіці, − зауважує Ігор Москалик, − висновок напрошується сам. Я також, як і мої колеги по бджільництву Степан Божик, Михайло Галиш, Григорій Букса вражений та обурений тим, що сталося. Не розумію, як можна було так позбиткуватися над цими працьовитими Божими створіннями? Адже бджола − єдина у світі комаха, яка годує людину, запилюючи рослини, а всі продукти її життєдіяльності − лікувальні. Недарма цілі наукові інститути вивчають методи лікування продуктами бджільництва. Для своєї родини я збираю маточне молочко, пилок, прополіс.
Ігор Онуфрійович зізнався, що і дід, і батько його були пасічниками, а сам він з шести років допомагав татові на пасіці. − Мій батько, якому під 90, вже не має здоров’я займатися улюбленою справою, тож ми з братом продовжуємо родинну династію пасічників, − каже пан Ігор. − Я помітив, що який би не був стомлений, знервований, на пасіці стаєш спокійний та умиротворений, відпочиваєш душею. Щоправда, у даній неприємній ситуації важко зберегти спокій і людям, і бджолам. Кримінальні аспекти цієї справи нехай з’ясовують працівники міліції, а щодо морального боку − мені соромно за цих людей, особливо якщо вони пасічники, бо, гадаю, після кривди, нанесеної бджолам, вони вже не гідні цього звання.


Ми звернулися за коментарем щодо цього інциденту до збаразьких правоохоронців. Як повідомив заступник начальника відділу − начальник міліції громадської безпеки Збаразького РВ УМВС Віталій Присяжнюк, на місце події виїжджала слідчо-оперативна група, за даним фактом триває перевірка, правоохоронці встановлюють суми завданих збитків та розшукують осіб, причетних до пошкодження пасіки.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео