Громадські активісти розповіли, хто обкрадає громаду на сотні мільйонів гривень

Тернопільську громаду пограбовано на сотні мільйонів гривень за рахунок схеми роздачі земельних ділянок у місті. Про кричущий факт свавілля чиновників міської ради вкотре наголосили громадські активісти на робочій зустрічі в ОДА, яка вивчає звернення громадського активу Тернополя щодо проблемних питань у сфері будівництва та земельних ресурсів міста.

Упродовж півроку комісія зібрала 116 листів-звернень із проханням дати відповідь на протиправну діяльність влади і зупинити свавілля. Однак справа так і не зрушила з мертвої точки.

- 80 гектарів земельних ділянок передано через комунальні підприємства по договорах суборенди або ж інвестиційних угодах. За ці земельні наділи комунальні підприємства сплачують 1 % земельного податку, а окремі взагалі звільнені від сплати. Від такої схеми міський бюджет втрачає сотні мільйонів гривень, - зауважив депутат Тернопільської міської ради Петро Ландяк.

Насправді земельні ділянки мали б надаватись комерційним організаціям. Мав би проходити аукціон на право оренди земельної ділянки. І та фірма, яка б придбала право на оренду, сплачувала б 3% земельного податку».

Про те, як працює «схема» знає чи не кожен тернополянин. Про це чи не щодня кричать громадські активісти, однак поки – безрезультатно.

- Неозброєним оком видно, що такі комунальні підприємства, як «Сонячне», «Масив» і КП «Матеріально-технічного постачання» – збиткові, - продовжує Петро Ландяк. - Я відправляв кілька листів, аби отримати їхні фінансові звіти за минулий рік. Однак відповіді і досі немає. Знаю, що у цих трьох підприємствах числиться по одній особі – директору. Там немає жодних оборотів, жодного працівника, але їм надали по 3-4 земельні ділянки. Всі розуміють, що це добре продумана схема, але ніхто не може розплутати її.

Члени комісії вирішили повторно звертатись до відповідних інституцій і вже не просити, а вимагати перевірки діяльності міської ради. В іншому випадку активісти планують діяти радикальніше.

- Наша комісія працює близько півроку, але за цей час немає зрушень. Ніхто не притягнутий до відповідальності, нікого не звільнили з посади, - зазначає голова ТОГО «Майдан Тернопіль» Богдан Брич. -Як на мене, залишається два виходи: або чекати місцевих виборів та сподіватись, що щось зміниться, або йти більш радикальним шляхом – знову робити пікети під міською радою, вимагати відставки міського голови та всього депутатського корпусу.

Додамо, що представники громадськості мають на меті викрити і донести до кожного жителя Тернополя інформацію про запроваджену корупційну схему уникнення передбаченої Земельним кодексом України обов’язковості продажу земельних ділянок комунальної власності або прав на них виключно на земельних торгах, зменшення у місті Тернополі площі зелених зон і парків, а також масової забудови центральної частини міста з порушенням нормативних показників максимально допустимої щільності забудови як окремих ділянок, так і містобудівних утворень, чим так активно займається місцева влада, водячи людей за носа.

Наталя ЛУКІВ.

Фото автора. 

Вибір читачів за тиждень

Відео