Міфи і правда про субсидії

Майже 60 тисяч жителів Тернопільщини фінансово неспроможні сплатити за житлово-комунальні послуги, а тому розраховують на пільги від держави. Документи на субсидію за спрощеним порядком, що діє із 1 травня, вже подали понад 35 тисяч громадян.

Працівники соціальних управлінь краю самі отримують інформацію із Державної Фіскальної Служби та інших інституцій, а також ретельно перевіряють інформацію, подану людьми. У заявах і деклараціях, що надходили впродовж двох останніх місяців, виявляють багато помилок, тому процес нарахування субсидій пригальмовує, пояснив «Терену» директор департаменту соціального захисту населення Тернопільської ОДА Вадим Боярський. Проте він наголосив: усі, хто здав документи до 30 червня, все одно отримають субсидію з 1 квітня.

- У чому полягає спрощеність оформлення субсидії?

- У стандартній ситуації, коли кількість проживаючих у помешканні відповідає фактичній кількості пожильців, для отримання субсидії треба подати лише заяву і декларацію про доходи усіх зареєстрованих у квартирі чи будинку. До того ж, Кабмін щоразу процедуру спрощує.

- Які доходи повинні бути у сім’ї, щоб вона могла претендувати на субсидію? За який період фахівці враховують доходи при обрахунку розміру допомоги?

- Враховують дохід за весь 2014 рік. Усі дані вносять у декларацію. Нагадаю, програма надання субсидій розрахована на допомогу тим, хто не в силі самотужки сплатити за комунальні послуги. Тож чим менший дохід сім’ї, тим більший розмір субсидії. До прикладу, якщо у помешканні проживає одна особа і рівень її доходів – на рівні мінімальної зарплати, то обов’язкова плата за житлово-комунальні послуги становитиме 250-300 грн, решту покриватиме допомога від держави.

Розрахунок розміру субсидії роблять у кожному випадку індивідуально. Все залежить від середньомісячного сукупного доходу сім’ї, чисельності осіб у домогосподарстві і розміру плати за житлово-комунальні послуги у межах норм. Причому розмір щомісячного платежу для сім’ї залежить від доходу на одну особу на місяць у гривнях. Тому я раджу всім перевірити своє право на призначення субсидії. Якщо в літній період (тобто без сплати за опалення) вам можуть нічого не нарахувати, то вірогідно, що ви матимете допомогу, коли за тепло доведеться платити.

- Чи існують обмеження, що заважають оформити субсидію?

- Цього разу зняли усі обмеження щодо майнового стану осіб, які звертаються за призначенням субсидій (наявність у власності житлових приміщень, транспортних засобів, земельних ділянок, здача у найм житлового приміщення тощо). Окрім єдиного - здійснення одноразової дороговартісної покупки, тобто на суму понад 50 тис. грн. У такому випадку субсидію можуть призначити за рішенням комісії.

До речі, саме вона вирішує конфліктні питання у разі неумисного подання неправдивих даних у заяві чи декларації. Трапляється, людина просто зробила технічну помилку. Втім, якщо людина не вказує у документі дохід від підприємницької діяльності, відсотки, які вона отримує за депозит чи іноземні доходи, то, вочевидь, вона це умисно приховує. Адже забути про таке неможливо… Втім, людина у захисті своєї позиції може звернутися до суду. Лише він має право поставити крапку у цій справі.

— Прозвучало слово «домогосподарство»…

- Субсидію призначають не окремій особі, а на домогосподарство. І розраховують допомогу, виходячи із доходу усіх осіб, зареєстрованих у цьому конкретному домогосподарстві. Якщо хтось із зареєстрованих у помешканні фактично там не проживає, то це вже не є стандартна ситуація. У такому разі заявник має підтвердити, що зареєстрована людина дійсно там не проживає. Слід подати довідку, що підтверджує місце перебування особи в іншій адміністративно-територіальній одиниці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, відрядженням, відбуванням покарання тощо. Окрім того, в управління соціального захисту можна представити довідку про оплату житлово-комунальних послуг в іншому помешканні.

Варто згадати про суттєву новацію, що почала діяти віднедавна. Суму субсидії, яку перерахували на рахунки виконавців послуг і яку люди не використали завдяки економії споживання послуг, тепер зараховують не тільки як оплату обов’язкової частки платежу домогосподарства, а й накопичують - у рахунок майбутніх платежів.

- А як щодо працевлаштування членів сім’ї?

— У спрощеному механізмі оформлення субсидії людина не повинна бути обов’язково працевлаштованою чи стояти на «біржі», тобто на обліку в центрі зайнятості. Але при розрахунку сукупного доходу дохід такого члена сім’ї приймають на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб (зараз - 1218 гpн, у грудні буде 1378 гpн – ред.). Звісно, якщо ви отримуєте допомогу із безробіття (а вона нижча, ніж мінімальна зарплата), то вам будуть зараховувати той дохід, який отримуєте. Те саме – зі студентами, які мають стипендію, тобто фактичну виплату.

До речі, право на отримання субсидії відтепер мають особи, які мешкають у житловому приміщенні за договором найму (оренди). На них лише має бути відкритий особовий рахунок зі сплати житлово-комунальних послуг.

- Змоделюю ситуацію: людина не знала, чи може вона розраховувати на субсидію чи ні, а тому платила у травні-червні за послуги у повному обсязі. Виявилося, що субсидію все ж дадуть. Що станеться із уже сплаченими коштами?

- Хвилюватися не потрібно. Вони нікуди не пропадуть, а лежатимуть на особистих рахунках у компаніях, що надають ті чи інші послуги. Відповідно із цієї суми покриватимуть витрати домогосподарства за наступні місяці.

- Як людям повідомляють про те, що вони матимуть субсидію? Має надійти якийсь лист?

- Зв’язок йде частково через жеки. Ця ситуація найбільш характерна для Тернополя. Декому направляють повідомлення поштою. Але так роблять здебільшого у сільській місцевості, у районах. Тобто працівники управлінь будуть використовувати той спосіб, який видаватиметься їм найшвидшим.

— На який термін зараз призначають субсидію?

- Якщо громадянин звернувся за призначенням субсидії у травні цього року, то субсидію йому призначать на 12 місяців із місяця звернення. Причому розмір допомоги на опалювальний період розрахують додатково, після отримання інформації від організацій, що надають послуги, про розмір платежу за житлово-комунальні послуги виходячи з цін і тарифів, які діятимуть на той час. Чому виникає різниця між літніми і зимовими розрахунками – зрозуміло, адже додається значна сума сплати за тепло.

До слова, після закінчення терміну отримання субсидії органи соціального захисту без звернення громадян здійснюють розрахунок субсидії на наступний період (12 місяців – прим.) для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді. Тобто ще раз подавати документи нікому вже не доведеться. Але є одне уточнення: громадянин, якому призначили субсидію, зобов’язаний протягом місяця інформувати органи соціального захисту про зміни у кількості зареєстрованих у помешканні/будинку осіб, їхній соціальний статус, зміни у переліку отриманих житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг, про купівлю товарів або оплату послуг. Нагадаю, суму субсидії, виплачену внаслідок подання громадянином документів із недостовірними відомостями, він змушений буде повернути у подвійному розмірі…

- Ось ми і дійшли до тих моментів, які стримують людей від подання документів на субсидію. Насамперед, для призначення субсидій потрібно подавати персональні дані і декларацію про доходи всієї родини. Дехто із заявників не певний, що цю інформацію не розголосять…

- Така думка є безпідставною. Бачив сам такі дописи у соціальних мережах і ЗМІ. Нагадаю, до 30 тисяч сімей на Тернопіллі вже отримували субсидію, отже, - погоджувалися на використання їхніх персональних даних. А скільки громадян отримують інші види соціальних допомог? Наприклад, у вас народилася дитина. Ви ж подаєте всі свої дані на отримання виплат від держави. У нас – до 400 тисяч жителів краю отримують різні пільги. Уся інформація – в Єдиному державному реєстрі пільговиків. Те саме роблять ті, хто хоче отримувати субсидію. Ще не було жодного факту розголошення персональних даних жителів краю. Є Закон про захист персональних даних. Кожен державний працівник несе адміністративну і навіть кримінальну відповідальність за розголошення особистої інформації.

- Кажуть, деякі юристи напрацювати цілі схеми і з усіх сил залякують людей, аби вони не оформляли субсидії. Це правда? 

- Йдеться про ще один міф. Людей лякають переглядом банківських рахунків, депозитів. Насправді ніхто не вимагає вказувати у декларації розмір депозиту. Йдеться лише про дохід – відсотки, які отримала людина завдяки депозиту. Нагадую, і тут йдеться про персональні дані. А їх ніхто не має права розголошувати.

Постанова Кабміну передбачає перевірку доходу кожної людини, яка зареєстрована у домогосподарстві, через дані, якими оперує Державна Фіскальна Служба. Зрештою, ви самі – не подаючи документів, можете порахувати, чи вашого доходу дійсно не вистачає на сплату за комунальні послуги. Існують спеціальні он-лайн-калькулятори, вставивши у які цифри доходів та інші дані, ви самі все побачите…

- Наскільки знаю, днями сталися зміни, що стосуються пільговиків. Поясніть, кого вони зачеплять?

- Із 1 липня дійсно передбачили надання окремим категоріям громадян пільг із оплати житлово-комунальних послуг, послуг зв'язку, а також на придбання твердого палива, скрапленого газу із урахуванням рівня доходів сім'ї пільговика. Причому особи, які не підпадають під дію системи пільг, або громадяни, які мають право на пільги, але дохід яких є недостатнім для оплати за спожиті житлово-комунальні послуги, одночасно мають право на житлові субсидії. Нагадаю, до уваги при розрахунку беруть дохід за попередні шість місяців. Право на пільгу мають ті, у кого протягом цього часу дохід на одну зареєстровану у помешканні особу становив менше 1710 грн.

Варто згадати і те, що законодавець ще більше спростив умови надання субсидії. Так, родинам, де двоє пенсіонерів чи є інвалід, допомогу нараховуватимуть автоматично. Адже всім відомо, що ці категорії належать до найбідніших. До того ж, із 1 липня по-іншому нараховуватимуть пільги для учасників війни, дітей війни, жертв нацистських переслідувань, багатодітних сімей, чорнобильців, працівників міліції, а також пенсіонерів. Наприклад, раніше їм автоматично надавали 25, 50 чи 100% субсидії, а тепер при призначенні такої допомоги в управлінні соціальної політики враховуватимуть прибутки всіх членів сім'ї, які проживають із пільговиком.

- Куди звертатися людям, яких ми вже переконали подати заяву? 

- Звертатися слід до працівників управлінь соціального захисту на місцях. У Тернополі, наприклад, воно розташоване на вул. Лисенка, 8. Окрім того, приймають документи у всіх 14 жеках. У селах є власні уповноважені, які приймають документи у сільських радах. Зважаючи на досвід отримання і опрацювання заяв та декларацій, раджу все-таки приносити і подавати все особисто, а не поштою. Адже саме у документах, які надійшли листом, виявляють найбільше помилок. Це дуже затягує роботу, адже доводиться передзвонювати до самого заявника, уточнювати дані, зв’язуватися із організаціями через роз’яснення і уточнення…

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Довідково. Близько 30 тисяч домогосподарств Тернопільщини отримували субсидії на житлово-комунальні послуги у квітні. Після зміни цін і тарифів на житлово-комунальні послуги лише за цей місяць їм нарахували майже 53 мільйони гривень. Поновлювати документи цій категорії пільговиків не треба. Станом на 1 липня у нашому краї субсидії за новим порядком хотіли отримати 35857 сімей. Призначили наразі допомогу лише 12470 домогосподарствам. Відмовили у призначенні субсидій 182 сім’ям.

Документи на субсидію за спрощеною системою приймають у всіх жеках Тернополя, а також у міському і районних управліннях соціальної політики. Тим, хто звернувся до кінця червня, субсидію нарахують із 1 квітня. Якщо ви не встигли до вказаного у законі терміну, субсидію будуть нараховувати з місяця, коли ви подали документи.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео