Під час Дня молоді і фесту «Файне місто» для бійців АТО зібрали понад 71 тисячу гривень

Логістичний центр допомоги бійцям АТО працює у Тернополі уже майже рік. День народження свого осередку волонтери відзначать 21 липня. За цей час зроблено чимало, але життя на місці не стоїть і змушує змінюватися.

- Ситуація зараз складна, люди вийшли з грошей, жертвують менше, а війна, справжня війна, а не АТО продовжується. Тож потреби фронту залишаються такими, як і були, – говорить волонтер центру Тарас Герман. – Тож у нас з’являються нові напрямки діяльності. Уже був досвід продажу пряників із активістами «Смаколиків для АТО». Згодом ми почали придумувати інше. Наприклад, продавали через аукціон речі, які привозили із зони АТО. Проводили у себе на рампі поетичні вечори. Запрошували людей, надавали їм можливість отримати естетичну насолоду чи просто попоїсти. А завдяки цьому заробляли на допомогу воякам. Тепер пішли ще далі…

«Навіть каву на фестивалі варили свою, польову…»

Тернопільські волонтери тепер беруть участь у святкуваннях і фестивалях, де готують для відвідувачів харчі у польовій кухні. Так, у День молоді, частуючи тернополян салатами і шашликами, волонтери зібрати 13609 грн.

- Люди грошей не мають, але кажуть: «Два кілограми помідорів дам…» чи інше, - продовжує Тарас Герман. - Ми знайшли продукти, запросили дівчат-кухарів, які безкоштовно пригодували страви. Коли у нас на Театральному майдані все вийшло, ми наважилися спробувати і на фестивалі «Файне місто».

Розмістили «табір» у відпочинковій зоні фесту. Навіть у перший день відвідувачів було достатньо, а згодом за солдатською кашею із тушонкою, кавою, борщем, рибною юшкою та млинцями шикувалися черги. Власне, допомагали волонтерам готувати їжу у польовій кухні кілька бійців 44-ої бригади.

- Було важко, адже ми працювали без спочинку фактично чотири доби, - каже боєць Олександр Фощан. – Усе готували саме так, як робимо у польових умовах, Навіть каву варили свою, польову… Ми раді, що допомогли. Добре, що це людям сподобалося.

Влаштували на фестивалі і військове дійство. Можна було поміряти бронежилет, розібрати та зібрати автомат. Врешті для бійців АТО вдалося зібрати 57724 грн. Ці гроші якраз і витратять на виконання замовлень від бійців зі сходу. Новий вантаж туди планують відправити незабаром.

Потреби бійців не зменшилися і не змінилися

- Хлопцям потрібен одяг, ті ж футболки, адже прати їх немає де. Необхідні бійцям гумові чоботи 40-45 розмірів, бо дощі йдуть, цигарки, миючі засоби, засоби особистої гігієни, - додає волонтер Логістичного центру допомоги бійцям АТО Богдан Кіндій. - Потрібні також казанки на 5, 10, 15 літрів, генератори і планшет для артилеристів. Хлопці просять домашні м’ясні консерви. Бо те, що їм дають, то… хіба колеса змащувати.

Додамо, на пожертви тернополян упродовж року волонтери закуповували усе: від білизни і форми до тепловізорів, бензопил і генераторів. Самі ж це зазвичай і доправляли бійцям на передову.

- За рік ми назбирали 1 мільйон 522 тисячі 892 гривні, а також 5 тисяч 968 доларів і 9 тисяч 526 євро, - звітує Тарас Герман. - Видали 21 тисячу пар шкарпеток, майже 7 тисяч 200 штук спорядження, 6 тисяч 400 одиниць вживаного і нового цивільного одягу, 930 карематів, 900 камуфляжів, 758 спальників, 400 комплектів термобілизни, 140 ліхтарів, 127 прапорів, 72 бушлати, 55 бронежилетів, 46 пар берців, 36 бензопил. Усе це можете побачити у таблиці, бо ми ведемо чіткий облік. Кожен, хто приносить допомогу, отримує акт. Усе фіксується…

Волонтери також передали бійцям чимало продуктів: 19 тисяч банок консервації, 14 тисяч пачок цигарок, 13 із половиною тисяч банок м’ясних консервів, 8 тисяч 800 кілограмів макаронів, майже 6 тонн гречки, 4 тисячі 600 пачок чаю, 4 тисячі плиток шоколаду, 3 тисячі 310 пачок кави і багато іншого. Втім, уже треба починати готувати нові передачі…

 

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото із групи у Фейсбук Народна допомога - Тернопіль.

Довідка. Логістичний центр допомоги бійцям АТО працює на вулиці Збаразькій, 16 (територія гуртовні «Галант»). Дізнатися про потреби бійців також можна за телефоном «гарячої лінії» - 097-205-50-55.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео