Грузин збирає в Україні велосипедну сотню

Під час реєстрації учасників веломарафону «Тернопільська сотка-2015. Стежками козаків» я познайомилася з одним чоловіком. Спочатку подумала, що це співорганізатор велозаїзду чи простий глядач, адже велосипеда біля нього не було. Цим чоловіком виявився грузин Нодар Берідзе – вже відомий українцям (і не тільки) велосипедист, спортсмен, громадський активіст та людина, небайдужа до українського горя на Донбасі.

Минулого року грузин сів на велосипед, аби проїхавши величезну відстань , закликати всіх до припинення безглуздої війни в Україні та об’єднати всіх людей заради миру. Ідейним натхненником такого веломарафону був Джумбер Давидович Лежава – рекордсмен Книги рекордів Гіннеса, велосипелист-екстремал, єдина людина в світі, яка здійснила безперервну навколосвітню подорож на велосипеді, що тривала 3333 дні (9 років!). На жаль, Джумбер Лежава помер незадовго до запланованого старту, а його справу продовжив Нодар Берідзе. Саме тому цей міжнародний веломарафон носить ім’я Д. Д. Лежави.

У рамках минулорічного велотуру «Всі за мир» Нодар Берідзе відвідав всі обласні центри України, за винятком Донецька і Луганська.

«Всі за мир-2014» розпочався 24 серпня, а завершився 10 листопада. За цих кілька місяців Нодар Берідзе проїхав понад 5 тисяч кілометрів на своєму двоколісному другові.

Цьогорічний велотур стартував 26 червня в Києві. За плечима велосипедиста вже сотні кілометрів добротної української дороги і міста Київ, Житомир, Новоград-Волинський, Луцьк, Рівне, Радехів, Львів, Свалява, Ужгород, Стрий, Калуш, Івано-Франківськ і тепер вже Тернопіль.  

10 липня Нодар приїхав до нас з Івано-Франківська, але пробуде тут недовго, адже попереду його чекає тиждень велотуризму на Львівщині.

Міжнародний велотур «Все за мир» імені Д. Д. Лежави поблагословив Католікос-Патріарх всієї Грузії Ілля II. Велопробіг планують завершити 24 серпня – в день Незалежності України.

Нодар Берідзе розповів «Терену» і про те, що має на меті зібрати «велосотню» - групу велосипедистів, які погодяться проїхатись на велосипедах з Києва в Мінськ, а потім в Москву.

«Велосипедна сотня – це можливість для всіх відомих людей сказати «Ні!» війні в Україні», - вважає Нодар.

Так сталося, що приїзд Нодара в Тернопіль співпав з веломарафоном «Тернопільської сотки-2015». Грузин був приємно вражений активністю тернопільських велосипедистів і сказав, що наше місто може претендувати на титул велосипедної столиці України (звісно, якщо добряче попрацювати над велоінфраструктурою в місті – ред.).

«Студентів, спортсменів, рядових жителів України треба підключати до руху за мир, щоб кожен сказав слово на підтримку миру у країні, – наголосив мій новий знайомий. – Кожна смерть тягне вашу країну назад. Це трагедія. Ми це у Грузії проходили, ми це знаємо. Весь грузинський народ підтримує вас. А мені залишається сказати: «Слава Україні! Мир Україні!».

Дізнатися більше про велоакції, які організовує Нодар Берідзе, можна у його блозі http://vse-za-mir.blogspot.com/.

Соломія БОЙКО.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео