Теребовлянщина визначилася з кількістю територіальних громад

Сільські голови Теребовлянського району підтримали ініціативу народного депутата Миколи Люшняка щодо збільшення кількості територіальних громад у ході майбутньої адміністративно-територіальної реформи.

Такий крок необхідний, щоб уникнути появи депресивних регіонів.

У Тернопільській облраді відбулося засідання робочої групи з підготовки перспективного плану формування територій громад області. Після дискусії було запропоновано розширити число центрів з 30 до 50.

До участі в обговоренні запросили керівників і представників сільських, селищних та міських рад області, народних депутатів та актив Тернопілля.

За словами сільського голови Струсова Романа Бойка, збільшення кількості територіальних громад потрібне для того, аби не було штучного «укрупнення». Так, для прикладу, на Теребовлянщині донедавна мало бути лише три територіальні громади: Золотниківська, Микулинецька і Теребовлянська. Але люди внесли пропозиції і, з ініціативи народного депутата Миколи Люшняка, таки дійшли висновку, що потрібно включити у перспективний план формування територіальних громад ще три, зокрема, Струсівську, Буданівську та Іванівську.

- Робиться це для того, аби не було так званих депресивних регіонів, віддалених і забутих громад. Методика формування територіальних громад гласить, щоб вони утворювалися навколо великих населених пунктів, а три запропоновані територіальні громади якраз є колишніми районними центрами, які мають потужну розвинену інфраструктуру, - розповідає Роман Бойко. – Люди хочуть об’єднання, адже це дає величезну самостійність громадам, а разом з тим і відповідальність. В цьому і полягає суть децентралізації влади.

Під час свого виступу перед членами робочої групи при обласній раді народний депутат від Тернопільщини Микола Люшняк висловив впевненість у тому, що таке об’єднання громад, яке передбачається адміністративно-територіальною реформою, є необхідним кроком для «перезавантаження» досі обділених фінансово регіонів, адже тепер територіальні громади отримають повноваження міст обласного значення, а, отже, зможуть залишати собі левову частину податків та отримають додаткові повноваження. Це, в свою чергу, дає поштовх до економічного розвитку громад і, як результат, - процвітання України.

Зазначимо, що на початку весни цього року Микола Люшняк зорганізував громадські обговорення адміністративно-територіальної реформи у кожному районі свого 166-ого виборчого округу. Тоді майже для всіх сільських, селищних та міських голів майбутні зміни були новизною. У всіх чотирьох районах створили робочі групи щодо надання своїх дієвих пропозицій у формуванні добровільних об’єднань громад.

Джерело: ternopoliany.te.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео