На одне робоче місце претендує 5 осіб

У тернопільському Будинку праці на брифінгу першого заступника директора обласного центру зайнятості Олександри Островської підбито підсумки роботи служби зайнятості упродовж І півріччя 2015 року. 
- Політичні та соціально-економічні процеси, які відбуваються в державі, впливають і на ринок праці Тернопільщини, - зазначила пані Олександра. – Характерні тенденції - зменшення попиту на робочу силу, скорочення середньооблікової кількості штатних працівників, зростання рівня безробіття, наявність заборгованості з виплати заробітної плати, зменшення кількості роботодавців, які інформують службу зайнятості про вакансії, недостатня кількість вільних робочих місць і вакантних посад з гідними умовами та оплатою праці. 
Доповідач навела такі цифри: станом на 1 липня 2015 року актуальними були 2440 вакансій, з них 1318 - для робітників, 697 - для службовців, 225 - для осіб, які не потребують спеціальної підготовки. На одне вільне робоче місце в середньому по області претендувало 5 безробітних, проте у Зборівському – 20, Козівському – 17, Гусятинському і Заліщицькому – по 16, Бучацькому – 14, Кременецькому – 12, а в Борщівському, Лановецькому та Теребовлянському районних і Тернопільському міськрайонному центрах зайнятості навантаження на 1 вакансію було нижчим від середньообласного показника. 
- За сприяння центрів зайнятості Тернопільщини від початку року працевлаштовано 11982 особи, з них 2666 – з числа тих, які потребують додаткових гарантій на ринку праці. 222 безробітних започаткували власну справу. З компенсацією роботодавцям витрат єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування працевлаштовано 269 безробітних, - повідомила пані Олександра. - До участі в громадських та інших роботах тимчасового характеру залучено 2735 осіб. Майже 2,8 тис безробітних проходили професійне навчання або підвищували свою кваліфікацію за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Завершили навчання 2462 особи, із них 2010 - працевлаштовано. Для підтримання конкурентоспроможності на ринку праці осіб старших 45 років видано ваучери на навчання 25 особам. 
Мова йшла також про те, що за станом на 10.07.2015-го за сприянням у працевлаштуванні до базових центрів зайнятості звернулося 354 вимушених переселенці, які отримали довідки про взяття їх на облік як осіб, що переміщуються з тимчасово окупованих територій та районів проведення АТО. 133 – працевлаштовано, з них 5 – отримали одноразово допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності та відкрили власну справу. 22 переселенці проходили професійне навчання, 25 - брали участь в громадських та інших роботах тимчасового характеру. Для 93 безробітних з числа вимушених переселенців продовжується пошук роботи. 
- З питань пошуку роботи до центрів зайнятості Тернопільщини вже звернулося 1135 демобілізованих військовослужбовців. 15-ти з них вдалося знайти місця праці, з них 9 – отримали одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності. 12 проходили професійне навчання, до тимчасової зайнятості залучено 3-х осіб. Для інших продовжується пошук підходящих місць праці, - поінформувала перший заступник директора ОЦЗ. 

За станом на 1 липня 2015 року на обліку в центрах зайнятості перебувало 11 125 безробітних, яким здійснюється пошук роботи. Серед 58,3% - жінки; 38,8% - молодь віком до 35 років; 48,8% – жителів сільської місцевості; 45,1% – робітників; 37,8% –службовців, 31,7% - осіб, які мають додаткові гарантії щодо сприяння у працевлаштуванні. 
Допомогу з безробіття за станом на 1 липня ц.р. отримували 9396 безробітних (84,5% від їх загальної чисельності). Середній розмір цієї допомоги з початку року зріс на 5,5% і становить 1058,7 грн. 
Під час брифінгу Олександра Островська також розповіла про новації та модернізацію служби зайнятості. 
«Планується створення на базі Тернопільського міськрайонного центру зайнятості «Центру підтримки підприємницьких ініціатив». До його роботи буде залучено представників відповідних установ, успішних підприємців, громадськість. На зустрічі будуть запрошуватись особи, які планують відкрити власну справу чи вже займаються підприємництвом, і мають потребу у відповідних консультаціях чи інформаційній підтримці. 
Голова державної служби зайнятості Ярослав Кашуба планує створити в областях бізнес-інкубатори та консалтингові центри для надання комплексної допомоги з ведення бізнесу підприємцям-початківцям. 
Здійснюється розширення можливостей Єдиної інформаційно-аналітичної системи служби зайнятості щодо надання послуг безробітним і роботодавцям та забезпечення доступу до інформаційної платформи, у т. ч. через соціальні мережі. Оперативну інформацію про діяльність служби зайнятості можна почерпнути, завітавши на Фейсбук-сторінки державної, Тернопільської обласної служб зайнятості, - повідомила Олександра Зіновіївна. - Служба зайнятості реально стає ближчою до людей та кардинально змінює філософію своєї діяльності – від безробіття до сприяння повноцінній зайнятості».

Джерело: te.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео