На Тернопільщині розшукують вже понад 30 тисяч чоловіків, які ухиляються від мобілізації

Тернопільська область станом на сьогодні, 13 липня, виконала мобілізаційний план шостої черги мобілізації до Збройних Сил України всього лиш на 8%. Про це заявив військовий комісар Тернопільського обласного військкомату Володимир Катинський.

За його даними, виконання плану з мобілізації в області залишається на низькому рівні, а в розшуку для вручення повісток перебуває уже понад 30 тисяч жителів області. На думку військового комісара, такий низький показник - наслідок того, що військовозобов’язані чують лише негатив щодо мобілізації, а повістки сприймають як покарання, а не обов’язок захищати країну.

«Патріотизм не повинен бути тільки в гаслах, піснях і вишиванках. Потрібно ще й на ділі показати, як захищати країну, - каже Володимир Катинський. -  Вкотре прошу мерів міст, голів сільрад проводити позитиву агітацію, а не підбурювати людей до проявів сепаратизму. Бо коли люди приходять у військкомат, вони стикаються зовсім з іншим. Вони бачать, що ситуація не така плачевна і, навпаки, знаходять позитив, порівняно з тим, що розповідають на місцях у сільських громадах та містах».

Військовий комісар не заперечує, що у зоні АТО є загибелі військовослужбовці, але їх набагато менше, ніж приміром, загиблих на дорогах.

«Маємо розуміти, що в державі війна і загибель людей - неминуча. Але на сьогодні треба зважати на те, що сепаратистські прояви в області нас не прикрашають».

За словами Володимира Катинського, незрозумілою і ганебною для Тернопільщини є ситуація з блокуванням автомобілів оповіщення. Військовий комісар розповів про два такі випадки, які стались нещодавно.

«Маємо два випадки, коли жителями села був заблокований автомобіль з групою оповіщення. Місцеві мешканці виставили вимогу не оповіщати та не призивати громадян на військову службу в Збройні сили по мобілізації. За втручання міського комісара та працівників міліції, автомобілі вдалося повернути в зворотньому напрямку».

Відтак військовий комісар вкотре закликав до захисту Батьківщини. Він наголосив, що планове завдання з мобілізації треба виконувати не тому, що так треба, а для того, щоб поміняти тих військовослужбовців, які вже рік воюють.

До слова, зараз йде процес демобілізації бійців, яких призвали на службу під час третьої хвилі мобілізації.

Наталя ЛУКІВ.

Фото автора. 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео