У Зарваниці художники творять для музею духовного малярства

Напередодні всеукраїнської прощі до Зарваниці, яка відбудеться 18-19 липня, митці образотворчого мистецтва зібралися на унікальний захід. Вони організували перший духовно-живописний пленер «Тобі, Богородице! Зарваниця – 2015». Під час пленеру художники з усіх куточків України створять близько сотні полотен. Частину їх продадуть під час прощі, а виручені гроші передадуть для бійців на сході України.

Перший всеукраїнський пленер стартував 4 липня. До Зарваниці з’їхалися митці з різних регіонів України.

– Ми вибирали художників за певними ознаками: перш за все, люди мали бути високодуховні. Це учасники пленерів на сакральну тематику у Дубно, Кременці, Рівному. Це люди різних конфесій, і це дуже цікаво. Зарваниця ніби об’єднає різні куточки України навколо цього пленеру, – розповів один з ініціаторів заходу, журналіст Олег Снітовський.

У пленері беруть участь заслужені художники і лауреати обласних, всеукраїнських, міжнародних премій з Тернополя, Івано-Франківська, Рівного, Волині, Києва, Луганська. Виставку-продаж на одному з поверхів дзвіниці собору Зарваницької Матері Божої відкриють у суботу, 18 липня. Заплановано, що її благословить глава УГКЦ, патріарх Святослав Шевчук.

 -  Кожен художник створює кілька робіт, -  розповів  Олег Снітовський. - Дві великі картини, розміром 60х80 см і 60х40 см, подарують Марійському духовному центру. Сподіваємося, буде створена галерея, яка започаткує Зарваницький музей духовного малярства, про який свого часу мріяв митрополит Андрей Шептицький.

-  Хлопцям дуже легко твориться у цьому благодатному місці, - каже керівник проекту, художник із Теребовлі Микола Шевчук. - Ідея провести духовний пленер у Зарваниці виникла кілька років тому, під час зустрічі митців на пленері «Божа стопа» у Почаївській лаврі. Тоді у мене виник задум провести мистецько-духовний захід у Зарваниці і зібрати на ньому художників різних конфесій…

На фото Олега Снітовського – працює художник Микола Шевчук.

 

 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео