Рідні загиблого добровольця просять про статус (відео)

Ганна Якубік ледь стримує сльози. Розповідає: її син, Ростислав, взимку пішов добровольцем в батальйон «Айдар». 10 лютого, каже пані Ганна, прийняв присягу, а вже 12 – загинув. За документами, місце смерті – Луганська область. Однак статусу учасника АТО Ростислав так і не отримав. Як з’ясувалося згодом, у жодних списках його нема.

ГАННА ЯКУБІК, мати загиблого бійця:

«А документи де? Та ж він військовослужбовець був, він приймав присягу, я маю фотографії. І його знищили, і ніде його нема в списках. Ну як? Відспівали в Києві на Майдані як Героя. В Тернополі таке саме – вздовж люди світили свічки, аж до Ішкова. Тут повішаний на дошці. І ніде нема. Привезли мамі, мама закопала – і кінці в воду».

Через відсутність Ростислава у списках, каже мати, його рідні не можуть отримати передбачену державою допомогу.

ГАННА ЯКУБІК, мати загиблого бійця:

«Він має двоє дітей. Він був не в шлюбі, ну але дітям він помагав. Хлопцеві – 16 років, дівчинці – 6 рочків. Ну дітям то він помагав. А зараз він загинув, та я хочу, щоб дали ті гроші, щоб ті діточки мали. Їм вже ніхто не дасть, тим дітям, ніхто їм не дасть. А я з 900 гривень пенсії не поможу. Я себе полікувати не годна, я інвалід 2 групи. Та дайте ту справку, та визнайте його Героєм. Бо він загинув за нас всіх».

В Тернопільській ОДА кажуть: над вирішенням проблем, з якими зіткнулася родина Ростислава Якубіка, працюють. Зокрема, виділили 20 тисяч гривень матеріальної допомоги.

СТЕПАН БАРНА, голова Тернопільської ОДА:

«Він там, начебто, числився в батальйоні «Айдар», але проблема в тому, що я контактував і з Мельничуком, і з новим керівництвом «Айдару» – в жодному списку його немає. Це є особливість і проблема якраз цих загонів. Я звернувся з відповідним клопотанням до Міністерства оборони, щоб надати статус Ростиславу, як загиблому в зоні проведення Антитерористичної операції. Я сподіваюся, що Міністерство оборони, як виняток, прислухається до мене в цьому питанні».

Вибір читачів за тиждень

Відео