Від отруєння грибами вже померло 5 осіб

Грибний сезон ще навіть не розпочався, як слід, а вже є п’ятеро загиблих через споживання лісових дарів. Тернополянам слід бути обачними, вибираючись на тихе полювання.

За останній тиждень, згідно з оперативними даними Держсанепідслужби України, зареєстровано шість випадків отруєння дикорослими грибами, внаслідок яких постраждало 9 людей, серед них і дитина. Хоча грибний сезон ще не в розпалі, у ДержСЕС вже зареєстрована оперативна інформація про 21 випадок отруєння дикорослими грибами. Від вживання страв із грибів цього річ постраждало 24 і померло п’ятеро людей.

«Проблема отруєння дикорослими грибами притаманна пострадянським країнам. Закордоном такі отруєння трапляються вкрай рідко, оскільки люди майже не збирають грибів у лісах. Тож, щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати печериці та гливи, вирощені у теплицях,» - зазначає Олексій Даниленко, начальник відділу санітарного нагляду та профілактики неінфекційних захворювань ДСЕС України.

Аналіз зафіксованих випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість із них викликані вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.

Хоч бліда поганка не росте у багатьох регіонах, наприклад, на півдні, проте масові отруєння дикорослими грибами реєструють і там. Шкоду здоров’ю  можуть спричинити і їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас.

З рекомендаціями, яких варто дотримуватися щоб не отруїтися дикорослими грибами можна ознайомитись на сайті Держсанепідслужби України.

 

Довідково

У 2014 році дикорослими грибами отруїлася 181 людина, 13 із них померло. У 2013 році зареєстровано 196 постраждалих внаслідок отруєння грибами, 15 осіб загинуло. За 2012 та 2011 роки зареєстровано відповідно 305 та 307 потерпілих від отруєння грибами, з них померло 24 і 27 осіб.

Прес-служба ДержСЕС

Вибір читачів за тиждень

Відео