Чи мають право ЗМІ оприлюднювати прізвища «ухилянтів»?

У Тернополі військкомати оприлюднюють списки розшукуваних військовозобов'язаних. Прізвища друкують у місцевих ЗМІ. Поки що називають прізвища і рік народження, згодом обіцяють вказувати й місця роботи.

Перший перелік містить зо два десятки особистих даних жителів Тернополя та Шумського району. Зазначається, що ці чоловіки або не були оповіщені або не з'явились у місцеві військкомати.

«Телекритика» запитала юристів, чи не суперечать такі дії військового комісаріату та районок українському законодавству, зокрема Закону України «Про захист персональних даних».

«Безперечно, це суперечить закону. Враховуючи, як у нас взагалі розносять повістки, як вся ця система діє… Цих людей немає підстав називати ухилянтами, бо вони могли просто не отримати повістки. Це порушення, втручання в приватне життя і цим мають займатися правоохоронні органи. Тут є питання і до газет, які погодилися друкувати таку інформацію, але більше – до військкомату», – вважає юрист Інституту медіа права (ІМП) Ігор Розкладай.

Таку ж думку в коментарі висловив і представник з питань захисту персональних даних Уповноваженого ВРУ з прав людини Маркіян Бем.

«До нас надходили письмові і усні запити як від військкоматів, так і від ЗМІ, чи можна публікувати таку інформацію. Ми завжди відповідали, що ні – немає підстав для оприлюднення. Для того, щоб військкомати – державні органи поширювали інформацію про особу, її персональні дані, має бути чітка вказівка в законодавстві. Це має бути обумовлено повноваженнями. А зараз це абсолютно незаконно. Тим більше ця інформація дуже часто не відповідає дійсності: людина не ухиляється від мобілізації, а просто військкомат поки не встановив її місцезнаходження. ЗМІ ж людину виставляють у невірному світлі», – зазначив він.

Пан Бем додав, що у разі, якщо стануть відомі назви газет, які опублікували цю інформацію, відомство зможе провести за цим фактом перевірку.

«Один раз нам повідомили про таку ситуацію у Нововолинську (Волинська область). Там оприлюднили інформацію, що такі-то люди, боягузи, ухиляються від служби. Ми проводимо зараз перевірку за цим фактом», – розповів представник Уповноваженого з питань захисту персональних даних.

Вибір читачів за тиждень

Відео