Іноземці допомогли збаражанам прибрати старий цвинтар

У Збаражі нарешті у громади дійшли руки до старого польського цвинтаря. Вже багато років він вражав місцевих і заїжджих жахливим станом: повалені від часу хрести, надгробки і цілі склепи, заросла буйною рослинністю територія.

Нікому не було справи до цієї розрухи, поки за неї не взялися волонтери. Ініціювала прибирання польська молодь, а збаразька влада, вчителі і школярі долучилися до допомоги. Біля давніх польських поховань працювали волонтери із Вроцлава. Вони чистили територію, а сміття збирали і вивозили робітники комунальних підприємств Збаража, працівники архітектурно-проектного бюро та міської ради на чолі з головою Романом Полікровським.

– Спостерігаючи, які сміттєві терикони із бур’янів, пластмасових квітів і корзин щороку виростають біля могил польського кладовища, з болем усвідомлюєш, що рівень розвитку нашого суспільства – нижче нікуди, - відзначив голова.
Як повідомила представниця польської сторони Данута Красніцка, до Збаража приїхало 15 польських волонтерів: дев’ятеро учнів, студент, двоє вчителів і двоє батьків. Пані Данута розповіла, що усі навчаються і працюють у вроцлавській гімназії №25 у Дольношльонскому воєводстві Польщі. В рамках всепольської акції «Збереження могил прадіда, батька від забуття» вже другий рік поспіль вони приїжджають із Вроцлава до Збаража, щоб прибрати польські поховання. Протягом року поляки збирають кошти у своїх воєводствах для того, щоб забезпечити поїздки волонтерським групам в Україну. Так, цього року в Україну, здебільшого на західні її терени (Львівщина, Тернопільщина), приїхало 50 груп волонтерів.

Як зазначила пані Красніцка, волонтери, які приїжджають до нас прибирати польські цвинтарі, не обов’язково мусять мати тут похованих родичів. Наприклад, у їхній групі немає жодного. Пані Данута була зворушена і приємно вражена, що цього року міська влада так активно долучилася до їхньої акції.

– Я щаслива, що нам прийшло допомогти стільки людей, особливо молодь. Ми не сумнівалися, що пан бургомістр допоможе нам з технікою, щоб вивезти сміття, як було минулоріч, але що він зорганізує стількох помічників і сам особисто працюватиме поруч з нами – це дійсно приємна несподіванка.
Вчителька ЗОШ №2 Марія Багрій розповіла, що їхня школа вже давно налагодила співпрацю із польською школою з гміни Меджна поблизу Освенцима. Аналогічне партнерство хотілося б налагодити і з Вроцлавом, щоб діти мали змогу вивчати, що таке євроінтеграція не лише в теорії, але й на практиці.

Після праці молодь приємно провела час біля ватри, завітала на шкільну дискотеку.
до слова, торік з ініціативи Збаразької міськради були прибрані старе єврейське кладовище і парк Бурляя. 

Джерело: «Народне слово».

Фото – «Терен».

Вибір читачів за тиждень

Відео