У Тернополі розвиватимуть культуру плавання

Правильно плавати з дитинства — це запорука безпечного плавання у дорослому віці. Чи не щодня, особливо у літній період, чуємо в новинах про те, скільки життів обірвала вода. І в більшості випадків – через невміння правильно плавати чи незнання правил техніки безпеки на воді.

Не варто шукати статистик по Україні. Один лише Тернопіль скільки прикладів має. І все через те, що належної уваги ні батьки, ні діти не приділяють культурі плавання.

Усе починається з дитинства. Коли в школі, дитсадку немає можливості показати дитині, як вести себе на воді, то у дорослому самоуцтво часто завдає непоправних наслідків.
Відтак добре, що в містах починають більше уваги приділяти цій проблемі. Культура плавання – піч затратна, адже будівництво басейну не проста справа, однак витрати грошей порівняно з втратами життів через водойми, які нині має кожен населений пункт, – це ніщо.

Освіта в Україні завжди фінансувалася за залишковим принципом, тож навчальні заклади не в змозі профінансувати будівництво басейнів самостійно. Доводиться шукати кошти як не в інвесторів, то в міських, обласних бюджетах.
До прикладу, в Чернівцях минулого року шукали інвестора, який захотів би вкласти кошти у відновлення басейну в одній із міських шкіл. Місцеві активісти навіть долучили представників із Федерації плавання України та Мінмолодьспорту. Міська влада була готова віддати басейн, що давно простоював у неробочому стані інвестору в позичку на 15 років безкоштовно. Та бажаючих не виявилося. У Чернівцях не змогли знайти 7,5 мільйона гривень на реконструкцію доволі величенької конструкції. Чиновники тільки провели «екскурсію» іншими закинутими басейнами міста і розвели руками.

Тернопіль цьогоріч може похвалитися двома проектами у цій сфері. Один басейн уже відкрили, до іншого шукають інвестора. Так, на початку липня у дошкільному навчально-виховному комплексі №35 відбулося відкриття оновлено басейну, який не використовувався майже десять років. Також провели ремонт приміщення басейну та необхідних для обслуговування приміщень. Поки школярі будуть вчитися плавати за допомогою інструкторів, міська влада планує на майбутнє, щоби басейн могли відвідувати діти усього мікрорайону. Можливо, за той період вдасться знайти гроші на будівництво ще однієї конструкції.

Є ідея облаштувати басейн на місці колишньої пожежної водойми у парку «Топільче». Щоправда, тут уже потрібен інвестор.

Джерело: ternopil.te.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео