На Тернопільщині докорінно реформують службу зайнятості

Тисячі жителів Тернопільщини не можуть знайти роботу, бо на ринку праці потрібні фахівці робітничих спеціальностей, кажуть у службі зайнятості.

Спричинили таку ситуацію чимало факторів, одним із яких є неправильна орієнтація роботи самих центрів зайнятості. Через це їх потрібно терміново реформувати. Про це сьогодні у Тернополі повідомив Голова Державної служби зайнятості Ярослав Кашуба.

Тож в Україні створять Національне агентство зайнятості, на кшталт того, яке існує у Німеччині. Зміни, за словами пана Кашуби, торкнуться усіх місцевих представництв. На Тернопільщині з початку наступного року також повинен запрацювати офіс Національного агентства зайнятості. Його працівники уже не будуть зосереджуватися лише на допомозі безробітним. Перед ними стоятимуть інші завдання: різностороннє сприяння роботодавцям, прогноз ринку праці, а також профорієнтаційна робота, особливо з молоддю.

Ярослав Кашуба визнав, що для реалізації усіх цих ідей потрібно ухвалити чимало законів і постанов. Утім, чиновник сподівається, що це таки вдасться зробити до кінця року.

Створять центри «під єдиними дахом»

- Наступного тижня минає 100 днів, відколи я обіймаю свою посаду, - каже Ярослав Кашуба. – Коли я приїхав сюди, то дізнався, що я – перший Голова Державної служби зайнятості, який за 16 років побував у Тернополі. Хоча для мене це норма – відвідувати регіони.

Власне, стежити за діяльністю своїх підлеглих в усіх областях України Ярослав Кашуба може навіть із власного кабінету у Києві. Чиновник повідомив, що уже діє програма, яка відстежує діяльність усіх працівників служби зайнятості. Оскільки це дозволяє знати кожен їхній крок, уже чимало службовців позбулися роботи.

- Негаразди були різні. Так, одна людина продовжувала отримувати допомогу від держави, а насправді давно знайшла роботу, - розповідає Кашуба. – Я бачу все, але  ми плануємо ще більше посилити контроль…

Особливий акцент слід робити на співпраці із роботодавцями, вважає київський гість. Адже саме від підприємців залежить, чи будуть у нас робочі місця для краян. Максимум уваги отримуватимуть бізнесмени. Їм надаватимуть і фінансову, і консультативну допомогу.

- Ми створимо центри «під єдиними дахом», - додає посадовець. – Працівник податкової, інспектор із праці, інші фахівці мають приймати тут. Роботодавець має бути впевнений, що його вислухають і в усьому допоможуть. Служба зайнятості – не кадрова агенція. Ми не можемо і надалі думати лише про те, як знайти роботу для безробітного. Методи роботи слід змінювати кардинально!

«У перевиробництві кадрів винні місцеві вузи…»

Тернопільщина, за новим рейтингом Державної служби зайнятості, належить до кластеру із дев’яти областей, де переважає аграрний сектор. Ярослав Кашуба повідомив, що наш край має куди розвиватися, адже посідає аж сьоме місце. 

- Політичні і соціально-економічні процеси, які відбуваються в державі, війна на сході, впливають і на ринок праці Тернопільщини, - апелював до гостя директор обласного центру зайнятості Петро Химейчук. – У нас є багато напрацювань. Ми підтримуємо тісні зв’язки із партнерами у бізнесових колах. Запитайте будь-кого із них: ми і семінари проводимо, і міні-ярмарки, і консультуємо, якщо це потрібно. На обліку у центрах зайнятості Тернопільщини перебувають понад 11 тисяч безробітних. Причому молодих людей, які шукають роботу, - майже 4 із половиною тисячі. Частина із них не може працевлаштуватися через брак досвіду, але більшість дарма здобувала вищу освіту. У перевиробництві кадрів винні місцеві вузи. Не знаю, чи в іншій області є ще стільки ліцензованих навчальних закладів усіх рівнів акредитації. Тож до нас щороку приходять 2,5-3 тисячі випускників вишів, які не можуть самостійно знайти роботу. Це створює зайве навантаження на ринок праці…

Актуальними на ринку праці є насамперед робітничі професії, продовжив Петро Химейчук. І врешті визнав, що треба серйозно займатися профорієнтацією.

«Тракторист у сезон може отримати 80 тисяч гривень…»

Готова служба зайнятості і до інших новацій та модернізації. Так, там планують створити «Центр підтримки підприємницьких ініціатив». До його роботи залучать представників різних установ, успішних підприємців, громадськість. На зустрічі будуть запрошувати осіб, які планують відкрити власну справу чи вже займаються підприємництвом і мають потребу у відповідних консультаціях або інформаційній підтримці.

До речі, Голова Державної служби зайнятості вважає, що в областях слід створити бізнес-інкубатори і консалтингові центри для надання комплексної допомоги із ведення бізнесу підприємцям-початківцям. Окрім того, для бізнесменів у службі зайнятості готові підготувати кадри на замовлення. Більше того, компенсуватимуть єдиний внесок, а в майбутньому, можливо, і мінімальний розмір зарплати.

- Щодня у нас є 45 тисяч робітничих вакансій, - каже Химейчук. – Знаєте, скільки тепер отримує тракторист у сезон? 80 тисяч гривень! Ми маємо такі заявки з регіонів. Це набагато більше, ніж може отримати державний службовець високого рангу.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео