Шок: тернополянин із цукровим діабетом ледь не помер у військкоматі

Чоловіків із цукровим діабетом звільняють від мобілізації за станом здоров’я, стверджують тернопільські медики. Однак без проблем отримати такий «білий квиток» у військовому комісаріаті щастить не всім.

Тернополянин Петро Ковалковський уже 15 років хворіє на цукровий діабет. Укол інсуліну 34-річний чоловік повинен робити через кожних п’ять годин, інакше стан здоров’я може настільки погіршитися, що чоловік помре. Проте цей факт і навіть наявність посвідчення інваліда третьої групи не завадили військовим утримувати пана Петра у військкоматі тривалий час. Чоловік, аби не впасти у кому, сам викликав медиків.

Викликав сам, бо військові не реагували

Петро Ковалковський повістку не отримував. Чоловікові потрібно було виписатись із батьківської квартири і зареєструватися у власну. Та, як виявилося, тепер без довідки із військкомату не можна і кроку ступити.

- У паспортному столі мені сказали, що віднедавна чоловіків не виписують з квартири без довідки з військкомату, - пригадує тернополянин. – Відповідно, не підозрюючи нічого лихого, я пішов до військового комісаріату, а там мене фактично взяли у заручники. Виявляється, перш ніж отримати будь яку-довідку, потрібно пройти медичну комісію. На запитання: на підставі чого я маю проходити огляд, якщо повістку не отримував, почув: «Без медкомісії ви звідси не вийдете»…

На пред’явлене інвалідне посвідчення у військкоматі не звернули увагу. Мовляв, якщо хворобу підтвердить медкомісія, тоді - ти вільний.

Минули години. Через погіршення стану здоров’я тернополянину, який потребував н.’єкції інсуліну, довелося викликати швидку. Лише у супроводі лікарів Петрові вдалося залишили стіни військкомату. З того часу пройшло два місяці. Однак чоловік досі не знає, як йому далі діяти. Адже у військкоматі йому дали лише відстрочку на шість місяців. Отже, незабаром можуть викликати знову. Вибачень від військових чоловік не отримував, тому не знає, чи їх чогось навчила описана вище ситуація. 

Із суперечливими випадками розбирається спеціальна комісія

- Мені дуже прикро, що цю проблему підняли лише тепер, - каже директор департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОДА Володимир Курило. - Але дуже добре, що це зробили за присутності журналістів. Бо ці речі мають бути висвітлені, аби таке не повторювалося. Запевняю, ми негайно відреагуємо на цю ситуацію.

Володимир Курило нагадав слова Андрея Шептицького, який сказав: «У нашій країні нічого не зміниться, не буде реформ, якщо ми не будемо говорити один одному правду». - Ми живемо в правовій державі? То давайте будемо діяти за законом, - наголошує пан Курило. - У своїй роботі щодо мобілізації департамент охорони здоров’я керується Указом Президента «Про проведення часткової мобілізації». Тож ми зобов’язані делегувати лікарів до складу військово-медичних комісій. За цю сферу відповідає мій заступник – Лідія Чайковська. Вона вам і прокоментує нюанси…

Петро Ковалковський

Головний медик краю нагадав, що при департаменті охорони здоров’я створили спеціальну комісію, яка розглядає конфліктні випадки під час медичних оглядів. Уже було багато спірних ситуацій із людьми, які мали цукровий діабет, проблеми із хребтом тощо. І всі вони вирішувалися позитивно для пацієнта.

- Повірте, фахівці незабаром у всьому розберуться, - підсумував пан Курило. - Просто треба було повідомити раніше…

Коментар.

- Треба поважати кожного хворого. Так чинити, як із паном Петром, не можна! – каже заступник директора департаменту охорони здоров’я ОДА Лідія Чайковська. - Ми негайно втрутимося, адже тільки так зможемо гарантувати, що таких випадків більше не буде. Із військкоматами ми співпрацюємо тісно, адже робимо одну справу – забезпечуємо виконання часткової мобілізації до лав Збройних Сил України. Але ми лікарі, а вони – військові. Наші методи роботи значно відрізняються від їхніх. Додам єдине: якби Тернопільщина виконувала мобілізаційні завдання перед державою, то не було б і таких кричущих випадків, як із цим тернополянином. Якщо будь-хто має такі факти, звертайтеся відразу до нас. Ми проводитимемо розслідування, аби запобігати подібним конфліктам. «Гаряча лінія» департаменту охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації діє за номером 25-48-76.

Наталя ЛУКІВ, Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото – журналістів «Терену».

Вибір читачів за тиждень

Відео