Завдяки Стратегії розвитку Тернопільщини заробітна плата збільшиться вдвічі

Триває робота над проектом Стратегії розвитку Тернопільської області на період до 2020 року. Про основні її напрямки та вплив на розвиток Тернопільщини розповіли під час засідання комісії громадської ради при ОДА.

Як зазначила директор департаменту економічного розвитку, інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва Галина Воляник, метою стратегії є становлення нашої області як успішного і конкурентоспроможного регіону зі стабільним зростанням якості життя населення на основі збалансованого й узгодженого розвитку регіональної економіки, базованої на інноваціях, ощадливому ставленні до природного середовища, збереженні природної системи розселення в області, а також з урахуванням стратегічних інтересів держави.

Особливу увагу Галина Воляник акцентувала на трьох стратегічних цілях - розвитку людського капіталу та підвищенні стандартів життя населення; підвищенні конкурентоспроможності регіону; розвитку сільських територій.

«Базуючись на результатах аналізу сильних та слабких сторін Тернопільщини та беручи до уваги короткий період, на який розробляється План реалізації Стратегії, робоча група визначила три програми, в рамках яких будуть реалізовуватись проекти регіонального розвитку протягом 2015-2017 років. Відібрано близько 200 проектних ідей. На їх реалізацію необхідно майже 3,5 млрд. грн., - наголошує Галина Воляник. - Всі три стратегії передбачені програмою і доповнюють одна одну, а проекти регіонального розвитку, що мають бути реалізовані у рамках кожної з програм, посилюють їх».

Також пані Воляник розповіла, на які покращення варто чекати краянам. Так от, у результаті реалізації стратегій буде досягнуто зростання експорту товарів - в розрахунку на одну особу він сягне 372 доларів (зростання на 9,4%). Зросте кількість малих підприємств на 10 тис. наявного населення майже до 60 одиниць (у 1,8 разів). Кількість середніх підприємств зросте в 1,6 разів, обсяг реалізації інноваційної продукції зросте до 14,1%. Середньорічна заробітна плата зросте майже вдвічі та становитиме 4411 грн. Також забезпечення населення лікарями усіх спеціальностей зросте на 3, 6 %, рівень смертності на 1 тис населення скоротиться на 5, 8%, рівень безробіття скоротиться на 0, 6% тощо»

Додамо, що до 20 липня члени громадської ради можуть подати свої ідеї щодо розвитку краю. Як запевняє директор департаменту економічного розвитку інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва, всі вони будуть взяті до уваги.

Наталя ЛУКІВ.

Фото автора.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео