Олексій Бик: «Революція не закінчилася. Тепер це очевидно усім»

«Правий сектор» 21 липня о 19.00 проведе Всеукраїнське віче в Києві на Майдані Незалежності. Про це повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці Дмитро Ярош. На з'їзді планується прийняти рішення щодо подальшої діяльності ПС.

Керівник "Правого сектору" підкреслив, що не схвалює застосування зброї своїми бійцями у ході конфлікту в Мукачевому, але вважає, що вони були змушені це зробити для припинення контрабанди. Про ситуацію, що склалась у Мукачево, розповів поет, музикант, прес-секретар 13-го батальйону ДУК "Правий сектор" Олексій Бик.

- Деякі ЗМІ висвітлюють інформацію субєктивно, все залежить від того, кому належить телеканал чи газета. Розкажіть про ситуацію, як її бачите ви. У чому причина збройного конфлікту?

- Причина конфлікту на Закарпатті полягає в тому, що наші побратими стали загрожувати багатолітньому пануванню кримінальних кланів, які тісно зрослися з міліцією. Понад 20 років на Закарпатті «тасують» кадрові колоди, міняють голів ОДА і МВС, митників і СБУшників, а регіон залишається одним з найкримінальніших. Ми питаємо: що це - невміння навести лад чи небажання його наводити? Але висновки можна зробити з того, що головного МВСника Закарпаття після подій у Мукачево перевели до Києва. Сховали. Система береже корисних і беззастережно вірних "шісток".

 

 - На місці подій виявився російський телеканал News Front, який згодом оприлюднив відео. Чи можна вважати, що це була підготовлена провокація проти бійців ПС?

- Провокація проти бійців ПС справді була, але щодо відео News Front, наскільки мені відомо зі ЗМІ, сєпари просто вкрали відео, викладене в Інтернет місцевим жителем, і почепили свій логотип. Інше питання, чому вони так оперативно про це дізналися. Нам відомо, що один бойовик так званої ДНР загинув у Мукачево, ще один поранений. Про це повідомив командир ДРГ "Рязань", ми маємо скріншоти переписки з ним.

- У багатьох містах пройшли акції на підтримку ПС, люди слідкують за інформацією. Чи відомо щось про хлопців, який стан поранених?

- З пораненими хлопцями у нас зв’язок періодичний. До них довго не допускали адвоката, а зараз намагаються повністю ізолювати від контактів з нами. Інші хлопці зараз в горах, вони добре знають місцевість, їх підтримує місцеве населення, годує та переховує від каральних органів. Все, як і сімдесят років тому з вояками УПА.

- СБУ затримала двох бійців. Як Ви вважаєте, розслідування проведуть об’єктивно, чи покарають лише одну сторону конфлікту?

- Що розслідування не буде об’єктивним, ми знаємо напевно вже зараз. Ми питаємо: хто з банди Ланьо покараний? Адже є фото- і відеодокази, що ці озброєні бойовики разом з міліцією ловлять наших хлопців! Кому належить авто з кулеметом на даху і номерним знаком "IRONMAN"? Чому народний депутат Мустафа Найєм виклав у мережу відео оперативного стеження і порушив таємницю слідства? Чому це відео було спотворене і обрізане? Питань багато, але відповідей на них ми нині не маємо.

- Чому влада намагається знищити добровольчі загони або підкорити їх собі?

- Революція не закінчилася. Тепер це очевидно усім. Ми кажемо про те, що лише під наступом зовнішнього окупанта ми змушені були на час відкласти боротьбу з окупантом внутрішнім. Але режим Порошенка швидко пройшов той же шлях до диктатури, що і Янукович у свій час. Тепер влада кондитерів оголосила війну на знищення добровольцям і волонтерам, які лишилися єдиними незалежними і непідконтрольними режиму силами. Сашко Білий став однією з перших жертв репресій, але надалі влада цілеспрямовано знищувала добровольчі сили - як у "котлах", так і у судах. За ці півтора року до тюрем потрапило більше патріотів, аніж за увесь час Януковича.

- Чи правда, що Добровольчий Український Корпус "Правий сектор" залишає позиції на сході і вирушає на захід України?

- ДУК ПС, як і належить дисциплінованому військовому підрозділу, залишається на своїх позиціях боронити Україну від російських окупантів.

Богдан БОДЕНЧУК.

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео