У замку грають у тридцятисантиметрові шахи

У Бережанському державному історико-архітектурному заповіднику, крім інших цікавостей, є ну дуже оригінальна – шахи висотою 30 сантиметрів. Виготовлені вони з липи у 2011 році на замовлення.

Автор фігур - місцевий талановитий різьбяр Михайло Завійський. Зберігаються унікальні шахи у замку магнатів Сенявських – колишніх власників Бережан. Без гри у шахи не обходяться усі вважливі заходи на території заповідника, зокрема, - фестивалі "Відкривай літо - зустрічай сонце!" та "Канікули в Бережанському замку". Шахи умовно ділять на білих і чорних, хоча насправді вони мають різні відтінки світло-коричневого кольору. Одна партія - це фігури козаків, друга - польські вояки. Фігура короля має образ Богдана Хмельницького, офіцер – втілення самого Сенявського. А от королева з косою нагадує… Юлію Тимошенко. 

Директор ДІАЗу Василь Зорик пригадує, що, замовляючи шахи, мали на меті проводити міжнародні дружні турніри. Так воно й сталося. Коли з польського міста-побратима Ключборка приїздили харцежі (пластуни), щоб допомогти прибрати територію замку, відновити надгробки на польських могилах місцевого кладовища, шахи стали у пригоді.

До слова, починаючи з 1966 року, у всьому світі 20 липня

відзначають Міжнародний день шахів. Це свято проводиться за рішенням ФІДЕ - Всесвітньої шахової федерації. Назва гри походить з персидської: шах мат - володар помер. Батьківщиною шахів є Індія.
Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео