Яка ситуація з якістю поверхневих вод на Тернопіллі?

Відповідно до «Програми державного моніторингу довкілля» лабораторія моніторингу вод та ґрунтів Тернопільського облводресурсів протягом I та II кварталів 2015 року здійснювала контроль якості поверхневих вод за хімічними та радіологічними показниками.

За I півріччя 2015 року було проведено відбір 30 проб води та виконано 990 вимірювань показників якості поверхневих вод. Відбір води та визначення показників якості здійснювались у визначених Програмою пунктах спостереження. На території області спостереженню щодо якості води визначено 13 створів: 10 із них належать до басейну р. Дністер, 3 – до басейну р. Дніпро.

Обстеження проводились за 32 гідрохімічними та 1 радіологічним показником. Показники якісного стану води, в основному, не перевищують гранично допустимі значення. Зафіксовано незначні перевищення лише по показниках хімічного та біохімічного споживання кисню. Це переважно р. Збруч (смт Скала-Подільська), р. Нічлава (м. Борщів) та р. Циганка (с. Мушкатівка). Забруднення проходять внаслідок попадання побутових стоків від населених пунктів та через скид недостатньо очищених стічних вод, інформує  vodgosp.te.ua.
Згідно Постанови КМУ від 26.10.2011 року № 1101 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються бюджетними установами, що належать до сфери управління Державного агентства водних ресурсів», лабораторією надавались  платні послуги. Було відібрано 80 проб води та виконано 1147 вимірювань.
Відповідно до Програми робіт з моніторингу на меліорованих та прилеглих до них земель лабораторією виконувався комплекс лабораторних досліджень на 4 еталонних системах. Вимірювання показників якості поверхневих, зворотних (дренажних), підземних (ґрунтових) вод проводились за 24 гідрохімічними показниками та за 31 показником поводився аналіз фізико-хімічних властивостей ґрунтів.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео