Погода екстремально зміниться

Українцям порадили забути про спекотне літо на 30 років. У найближчі роки літо ставатиме все прохолоднішим, а погода часто змінюватиметься навіть у межах доби.

За словами директора Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту Володимира Осадчого, вся справа в тому, що Україна увійшла в період температурного спаду, який триватиме найближчі тридцять років, - передає газета "Вести".

"Вчені нашого інституту дійшли висновку, що зараз збільшилися частота і екстремальність метеорологічних явищ. Приміром, вдень +30, а вночі +18. Різниця дуже велика. А на тижні погода може два-три рази змінюватися. І хоча глобальне потепління на планеті зберігається, у нас в регіоні настав період спаду температур. Наші вчені дійшли до висновку, що приблизно 32 року триває період підвищення температур і 32 - спад. Так от пік припав на 2010 рік, пам'ятаєте, тоді температура була +39,2 градуса? Тепер настав спад. І зима вже не буде такою теплою. Хоча погода дуже комфортна для нашого врожаю", - говорить Осадчий.

Директор інституту радить звикати до прохолодного літа. Багато українців на собі помітили таку зміну погоди.

"Вже друга половина липня, а я все так само сплю під зимовим ковдрою, а раніше складала її в шафу вже в середині червня. Ночі взагалі холодні", - скаржиться киянка Марія Осипчук.

Синоптики ж запевняють, що така погода нормальна для України.

"Насправді літо прекрасне, справжнє українське. Просто в попередні роки погода була аномально спекотною, тому ми звикли. І декілька днів зараз, коли температура піднімається до 34 градусів, для нас теж аномальні", - запевняє кліматолог Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

Проте, згідно з прогнозами Укргідрометцентру, майбутній серпень буде спекотним, температура повітря може сягнути + 35°С. "Фактично протягом 10 днів температура протримається до + 30-35°С. На півдні та сході очікується навіть до +38°С. Крім того, на фоні високої температури можуть бути короткочасні, але сильні дощі та грози", - розповіла нам заступник начальника відділу метеорологічних прогнозів Українського гідрометцентру Наталія Голеня.

У той же час Голеня не обіцяє спеку і засуху в другій половині серпня. "Якщо дивитися по кліматичній ретроспективі, то суха спекотна погода здебільшого в кінці липня - початку серпня", - зазначила вона. А ось народний синоптик Валерій Некрасов вважає, що весь місяць буде теплим. За його словами, з 1 по 7 серпня - до + 34°C, до 12 серпня - + 32°C, а з 13 і до кінця місяця буде +27-30 градусів.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео