Тернополянин творить красу міста (відео)

Протягом літа жителі міста спостерігають, як на очах змінюється вигляд рокарію неподалік Тернопільського замку. Недоглянуті хащі вже у минулому завдяки Олександрові Башті, який облаштовує сад каменю.

Як йому вдається це робити, дивіться у відео. 
- Пане Олександре, розкажіть, будь-ласка, про рокарій, який робите своїми руками.
- Рокарій - сад каменю. Ви знаєте, я вдома в себе вже маю, і роблю, і мені подобається. Хочеться, щоб і люди це бачили і тягнулися до такого цікавого. Будь-яка рослина, яка доглянута, вона милує око. Підстрижене дерево, буквально дві-три гілочки - і зовсім інший вигляд. Я побачив, що ніби тут є у нас рокарій в Тернополі, але трошечки неграмотно зроблено. Камені усі просіли в землю і уже немає тої естетики. Десь заросло, хащі такі, хоч гарних рослин, але хащі. Напевно, через те, що не можу бути волонтером таким, як зараз це модно, і десь щось там з фронтом робити, ось цим усім я показую - що я теж здатен щось зробити.

- Скільки часу вам необхідно, аби облаштували рокарій?
- Тут він, в принципі, є. Тут його треба облагородити і зробити ремонт, ремонт це завжди, звичайно, і довше і коштовніше. Я думаю, що за тиждень часу я цю площадку закінчу. Працюю вдвох з дружиною, вона менш витривала фізично, як я, бо я тут у жару навіть, а вона розстеляє агроволокно.
- Знаємо, що ви облаштовуєте й інші території нашого міста. Як давно цим займаєтесь?
- В себе вдома, у своєму ботанічному саду, я це роблю років 10. Але це все егоїстично, для себе. А от в місті розпочалось усе 9 березня цього року, біля пам'ятника Шевченка. Були кущі, вони звисали, були сухі, поломані гілки, а в мене з собою було обладнання, і я от раз-раз і зробив. Спочатку двірник прибіг і сварився, потім прийшли з управляння парків, сказали, що не можна. Коли я вже зробив, мене вже визнали, і перестали палки в колеса вставляти. І тоді біля Бандери почав стригти, тоді вглиб парку перемістився, і ось, зараз уже тут. Тут біля туй жили бомжі, я весь сквер постриг сам. Дружина, звісно, помагала, виносила, і ми оце все облаштували. Звичайно, це треба років 5-10, щоб гарно було. Я не збираюсь вмирати, тому я зроблю. Цей рік так зробили, на наступний рік буде щось інше. І от тепер рокарій. Я думаю, що я зроблю.


Оксана СЛОБОДЯН.

Фото, відео – автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео