Жительку Чорткова обдурили на кредиті, а місцевий суд викинув на вулицю з малими дітьми

Пенсіонерка Ярослава Стоянова ще у 2008 році була змушена терміново взяти позику у банку. Як потім виявилось, з 120 тис. грн. кредиту жінка мусила сплатити 235 тисяч! З того часу тривають судові війни.

А вчора до помешкання Стоянової по-варварськи вдерлася виконавча служба і опломбувала ту. Залишили лише харчі, щоб маленькі діти не померли з голоду. І стоїть за цим всім місцевий суд.

Як відомо, брати кредити в нашій державі - нема гіршого. Переконалась в цьому і пенсіонерка Ярослава Стоянова ,яка взяла кредит для сина у Чортківській кредитній спілці «Альянс».

- Взяла 120 тисяч гривень, - каже потерпіла. - Я не встигла уважно вивчити договір, бо кредит був потрібен терміново. Повірила спілці на слово, як виявилось, -дарма. Ми заплатили гроші один раз, другий, а потім виявилось, що віддати я маю аж 235 тис. грн. Де це бачено, щоб такі великі відсотки були?! З того часу воюємо по судах.

Кредитна спілка, яка вже фактично не існує, незаконно передала право вимагати борг таким собі Шишковським та Кунціву. Їх підтримав у цьому суд Чорткова, постановивши викинути пенсіонерку з дітьми на вулицю за несплату відсотків.

На прес-конференцію пані Стоянова мусила взяти з собою внука, бо подіти його нема куди.

 

- Вчора мені подзвонила налякана невістка з діточками, - продовжує пані Ярослава. - До нашого житла вдерлися 11 чоловік, перелізли через пліт, почали зламувати замок. Усіх вигнали, винесли і потрощили речі, хату опечатали. Залишили лише харчі. Мій внук після пережитого почав заікатись.

Юристи запевняють: якщо кредит взятий під іпотечне майно, не куплене за кредитні кошти, людей не можна виселяти. Якщо навпаки, то все рівно не можна виселяти інвалідів і  дітей. Це не лише з моральної, а й з юридичної точки зору неправильно.

- В ситуації з Стояновою, маємо ряд грубих порушень, які тягнуть на кримінальну відповідальність, - каже правозахисник Федір Олексюк. - По-перше, конфісковане іпотечне майно не взяте за кредитні кошти. По-друге, заборонено передавати борги кредитних спілок іншим структурам, в тому числі і фізичим особам. Крім цього, на сьогодні фактично нема стягувача - потерпіла не є боржником, бо нема кому його віддавати. Варто відзначити і неабияку зацікавленість держорганів. Конфісковувати житло прийшов виконавець і особисто начальник виконавчої служби.

Як кажуть юристи, повернення житла є лише питанням часу, проте хто компенсує потерпілим пошкоджене майно, нерви, а дітей вилікує від шоку?

Юлія НІКІТІНА.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео