Тернопіль стане «мудрим» містом, якщо цього хотітиме громада

Філософ Платон писав: «Ідеальне місто як комунікація між людьми». Отже, головне в урбанізованому середовищі – не будівлі, дороги і площі, а те, наскільки комфортно в оточенні каміння і асфальту почуваються люди.

Цій темі присвятили дискусію у галереї "Бункермуз". Презентацію "20 сучасних трендів розвитку міст. Як зробити Тернопіль цікавим для туристів і для мешканців" організували з приємної нагоди - зустрічі тернополян із співкоординатором Ради з урбаністики Києва, журналістом і мандрівником Григорієм Мельничуком. Гість докладно розповів про сучасні тренди розвитку міст, похвалився досвідом реалізації деяких проектів у столиці. Тернополяни запропонували кілька власних ідей, які, на їхню думку, можуть зробити наше місто цікавим і для туристів, і для місцевих жителів.

Здивувало, що тернопільський став обгородили

Якщо раніше розвиток міста залежав лише від інтересів держави, великих компаній, забудовників, то вже декілька десятиліть у світі втілюють принцип «місто для людей». Про що йдеться? Григорій Мельничук пояснив: «У наш час набагато активнішою і важливішою у формуванні вигляду міста, його бюджету є участь мешканців. Вони повинні брати участь у прийнятті усіх важливих для громади рішень, впливати на благоустрій, розвиток громадського транспорту, велоінфраструктури. Більше того, саме місцеві жителі мають вирішувати, яка вулиця повинна бути пішохідною, де має бути завантажена транспортом траса, а де – відпочинкова зона».

Проблема лише з тим, що громаді, а точніше - активним осередкам, які мають власний погляд на середовище проживання, слід знайти дієві способи впливу на владу, архітекторів, бізнес. Григорій Мельничук розповів про коворкінг-центри і туристичні хаби, які вже успішно діють у деяких українських містах.

- Тернополю я порадив би перетворити парки і деякі міські простори на цікавіші, комфортніші і зручніші для людей місця, - каже він. -  У вас є багато зелені, дерева, лавочки… Ну, прийдеш, посидиш… Але ці території можна перетворити на осередки, де вирує життя!

Загалом Тернополю потрібно попрацювати над позиціонуванням міста, вважає експерт. 

- Аби всі розуміли, навіщо місто існує, куди воно рухається, - каже він. - І ці ідеї мають бути наповнені змістом, а не просто закликом заради заклику. 

Григорія Мельничука дуже здивувало, чому до тернопільського ставу немає вільного доступу. Киянин стверджує, що у світі почали відмовлятися від високих парканів і водойми залишають відкритими. Наш став на це, мовляв, заслуговує особливо, адже є «родзинкою» міста і приваблює туристів.

Потрібні сталий розвиток і мудрі рішення

У дискусійній частині заходу учасники обговорили шляхи, якими має розвиватися Тернопіль, аби бути комфортним для городян і привабливим для туристів.

- Постіндустріальне місто слід розглядати як зручний простір для комунікації, із ефективним громадським транспортом, доступним для всіх без винятку, - каже Мельничук. – Людям потрібно почуватися безпечно. Крім того, до пам’яток має бути зручний під’їзд, а краще – підхід.  

Місто, на його думку, потребує сталого розвитку і мудрих рішень, аби згодом нічого не переробляти, витрачаючи кошти. Іноді доцільність новації варто перевірити тимчасовим експериментальним рішенням: перекриттям дороги, влаштуванням відпочинкової зони на колишній автотрасі тощо.

- Я поміряв ширину вулиці Руської, там 8 метрів, і це дозволяє виділити місце для велодоріжок, - додає Григорій Мельничук. – Звісно, вони не з’являться уже завтра, але над ідеєю можна думати.

Можна створити міні-музей місцевих пам’яток

Тернополяни під час зустрічі скаржилися гостеві на хаотичну забудову міста, знищення парків владою, її небажання обговорювати проблеми з громадою.

- Жаль, що наш став обносять парканом і повністю закривають доступ до води. Колись у центрі міста був пляж, закритий від сторонніх очей деревами. І був причал для човнів і катерів, це робило наше місто схожим на Монако, - каже блогер Сергій Корольчук. - Набережну у напрямку до «Циганки» можна було б облаштувати по-іншому, без парканів…

Натомість начальник управління інвестиційної, зовнішньоекономічної діяльності та міжнародного співробітництва Тернопільської ОДА Руслан Кулик, який і запросив Григорія Мельничука у Тернопіль, висунув ідею створити міні-музей місцевих пам’яток. Він зазначив, що у світі – чимало грантів, різноманітних проектів, завдяки яким можна отримати кошти для просування різних ідей. Стосуватися вони можуть і створення нового обличчя нашого міста. Варто лише навчитися правильно писати проекти і вдало просувати їх за кордоном.

- Приходьте до нас, приносьте ідеї, - закликав начальник управління стратегічного розвитку міської ради Юрій Дейнека. – Запевняю, вас вислухають і будуть раді допомогти.

Словом, дискусія вийшла цікавою. А це, щонайменше, означає, що у Тернополі є люди, яким не байдужі перспективи рідного міста. Варто лише навчитися правильно координувати свої зусилля.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео