Тернопільський юрист про знання законів під час мобілізаційної кампанії (відео)

Шоста хвиля мобілізації, яка триває, є чи не найбільш скандальною. Принаймні, у Тернополі періодично стаються казуси, коли до війська кличуть тих, хто вже воює, або людей з різними групами інвалідності. Питання викликає й «людоловна» практика військових комісарів – на потенційних вояків вони полюють у всіх жвавих місцях.

Натомість охочих їхати у зону АТО стає все менше. «Терен» розпитав власницю тернопільської консалтингової компанії, юридичного консультанта Олену Дейнеку, як захистити себе, не стати заручником незнання закону.

- У першу чергу я працюю з населенням із тим, щоб збільшити обізнаність людей, пропонуючи юридичний сервіс. - В чому він полягає?

- У тому, що дуже велика кількість законів, яка захищає права населення, насправді, і по великому рахунку люди дуже слабо знають свої права. Дійсно, питання мобілізації хвилює велику кількість людей, люди вважають, що їхні права потураються, і дуже мале число тих людей, котрі знають які їхні права. Питання мобілізації стосується не тільки людей, яких кличуть до лав Збройних Сил,  Національної гвардії, це також ті самі люди-працедавці, це представники силових структур, військкоматів і т.д. По великому рахунку тут склалася ситуація неоднозначна і викликана тим, що люди слабо знають свої права і слабо вміють захищати себе.

Передусім людина має право служити у Збройних силах чи Нацгвардії. Якщо обмаль коштів, то служба - це реальний гарний заробіток. Це добре для кадрових військових, котрі із зброєю на ти. Що стосується цивільного населення, є категорія, яка хоче навчитися захищати свою батьківщину і є ті, котрі не вміють цього робити по низці причин. Такі люди можуть знадобитися країні у іншій справі. Тобто якщо людина має причини, за якими не може служити, то про це треба заявляти.

- У випадку, коли людина через низку своїх бажань і переконань не хоче йти служити, яким чином їй захистити себе, коли повістка незабаром прийде?

- У нас не стоїть таке питання, хоче людини служити чи ні, але доцільне питання, яким чином оформлені повістки. По великому рахунку повістки не повинні бути написані на коліні, всі виписують стандартно. 

У друкованому порядку на повістці повинні бути вказані дані про резидента задля заклику на первинний медогляд. Якщо повістка оформлена не коректно, тобто на ній немає відповідного штампу, зазначених даних, то вона оформлена не вірно. Тоді необхідно або ігнорувати повістки і чекати наступних дій військкомату, або просити, щоб повістку оформили правильно. 

- Якщо людина підписала ту повістку, яка оформлена не правильно, тоді що?

- Якщо людина з чимось не згідна, є завжди можливість звернутися до військової прокуратури з описанням скарги таких незгод, що її не влаштовує, опираючись на відповідні норми у законі.

- Скажіть, куди звернутися тернополянам, щоб отримати юридичну консультацію?

- Однозначно що первинну юридичну допомогу надає велика кількість юристів відповідних організацій. Щочетверга о 19:00 по вулиці Князя Острозького, 28 ми проводимо клуби юридичної підтримки, пояснюємо права громадян не тільки щодо мобілізації, а й у загальному.

Юлія ПАЛЕНИЧКА.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео