Їжте кавуни частинами

Сезон кавунів у Тернополі офіційно розпочато. На центральних ринках міста уже з’явились ці «літні» популярні ягоди, хоча попитом поки у тернопонян вони не користуються. Воно й не дивно, адже у пересічного покупця виникає одразу дві перепони перед бажанням поласувати кавуном…

Перша – це ціна, адже ранні кавуни таки дорогі. Так у середньому вартість за кілограм сягає 6 гривень. Для орієнтиру: половинка невеликого кавуна обійдеться вам майже у 20 гривень. Зрозуміло, що цілий вартуватиме вдвічі дорожче.

Продавці кажуть, що такі ціни зумовлені дорогим транспортування. Адже в рази зросла вартість пального.

Ще одним не менш вагомим фактором, що стримує попит, є «хімічність» ягоди. Зрозуміло, що повноцінний сезон кавунів розпочинається у серпні.  Зараз же є небезпека разом із кавуном придбати ще й «жменю» нітратів у подарунок.

«Дорогий» Херсон

У Тернопіль везуть херсонські кавуни. Продавщиця (ринок на вулиці Оболоня) каже, що ягоди вже дозріли і цілком придатні до вжитку. Правда, все ж більше охочих придбати чорницю чи персик. За словами продавця, люди просто не встигли досхочу наласуватись іншими фруктами, тому й попиту ще як такого немає.  Хоча, за її прогнозами, ще тиждень - і на кавуни «спасу не буде».

До речі, при бажанні кавун можна купити частинами. Так нашим журналістам, які заради власного дослідження, захотіли придбати ягоду, продавець врізала четверту частину кавуна. Обійшовся він нам – 9 гривень 50 коп.

– Дорого ще їх брати, – кажуть тернополяни і проходять повз «гори» кавунів. Хоча зацікавленість до фрукта є. Поки наші журналісти йшли з розрізаним червоним кавунчиком, то не один прохожий зупинив і перепитав, мовляв «а де брали, скільки вартує?».

Щоб перевірити фрукт -  30 гривень

Та ціна ціною, однак здоров’я перш за все. То чи можна уже зараз ласувати кавунами? На це запитання ми шукали відповідь у Тернопільському обласному лабораторному центрі Держсанепідслужби України. Як виявилось, тут усе не так просто.

Процедура перевірки, на перший погляд, проста, але трішки «віддає» бюрократією. Отже, якщо ви вирішили перевірити продукт, то запасіться терпінням. Для початку маєте написати заяву (вказавши свою домашню адресу і телефон), обов’язково  зазначити, на наявність яких речовин товар перевіряється. До речі, послуга ця не безкоштовна. Вартість дослідження разом з ПДВ – 25 грн. 04 коп. Крім цього, сплачувати послугу потрібно через банк, а це ще приблизно 5 грн. за обслуговування. Тобто в сумі за шматок кавуна і власний спокій ви витрачаєте орієнтовно 40 грн. Чекати на результати слід до однієї доби. Працівники санепідемстанції кажуть, що така перевірка не користується великим попитом.

Результат здивував усіх

Споживачу варто знати, що дозволена норма вмісту нітратів у кавуні – 60 мг/кг.  Наш «експериментальний» кавун, придбаний на тернопільському ринку, виявився  навіть дуже придатним до вжитку.

Так, за результатами перевірки, ягода містить лише 3,2 мл/кг.  Працівники лабораторії самі були приємно здивовані таким показником. Однак застерігають, що купувати кавуни в липні або на початку серпня все ж небезпечно. Позаяк більшість сортів кавунів в Україні визрівають тільки до середини та кінця серпня. І те, що нам пощастило з кавуном, не значить, що так буде з кожним.

Поради покупцям

У будь-якому випадку треба завжди знати, як обирати собі кавун до смаку та ще й до здоров’я. Отже, купувати ягоду варто лише на організованих ринках, а не при дорозі. Адже саме баштанні найактивніше всмоктують в себе вихлопні гази. Також звертати увагу радять не на зовнішній вигляд кавуна, а на його офіційні документи.

Щодо «хімії», то насправді, отруїтись нітратами – не так вже й просто. Для цього треба декілька днів їсти тільки кавуни у великих кількостях. Але здоров’ю така ягода може зашкодити в будь-якому випадку.

Тому, аби убезпечитися від негативних наслідків, варто купувати баштанні у перевірених продавців, вимагати експертний висновок, проте навіть якщо документи у порядку – бути обачними і залишати на шкірочці принаймні півтора сантиметра м'якоті.

А взагалі краще дочекатись повноцінного старту сезону кавунів (початок серпня): і гаманцю приємніше, і за власне здоров’я подбали.

Джерело: http://gazeta1.com/

 

Вибір читачів за тиждень

Відео