Бійцям АТО надають правову допомогу безкоштовно

Безкоштовну адвокатську допомогу воякам і їхнім родинам надають у Тернополі. Поміч можна отримати, якщо виникає  проблема з отриманням земельної ділянки чи законних виплат, а також при наданні статусу учасника бойових дій добровольцям.

Про це під час засідання Ради підтримки учасників АТО, що діє при обласній держадміністрації повідомив керівник Тернопільського відділення Всеукраїнської громадської організації «Об’єднання адвокатів, що надають безоплатну правову допомогу» Володимир Малишевський.

Володимир – сам мобілізований, нині є старшим офіцером групи з роботи із кадровим складом, тому добре знає всі проблеми військових. Тернополянин зараз – у короткотерміновій відпустці у Тернополі, наразі чекає на демобілізацію.

- Ми проводимо соціально-психологічну і правову реабілітацію учасників АТО і їхніх сімей, – каже Володимир Малишевський. – Є багато проблем у питаннях юридичної захищеності військовослужбовців. Вояк приходить і мусить сам усе «вибивати». Хоча про це має держава дбати… Суспільство не готове приймати хлопців. Тож якщо є питання чи потрібна порада фахівця в юридичних справах, звертайтеся…

Наприклад, нещодавно юристи разом із психологами і священиками – учасниками програми «Побратими» влаштували реабілітаційний курс для членів родин загиблих бійців. Вони провели три дні у санаторії «Медобори». Такі ж реабілітаційні курси планують проводити для бійців, які отримали поранення у зоні АТО або й стали інвалідами.

- Це, звісно, не лікує, але допомагає зрозуміти, де є травми і як із ними жити і боротися, - вважає адвокат.

Допомагатиме пан Малишевський і добровольцям, адже їм часто важко отримати статус учасника АТО.

- Пробуємо добитися статусу учасника бойових дій добровольцям через судові інстанції. Уже є кілька позитивних рішень судів. Щоправда, наразі їх комісії блокують. Річ у тім, що справи багатьох бійців підпадають під закон, що прирівнює їх до учасників бойових дій, – додає Малишевський. - Але зарадити можна лише тих воякам, які на момент прийняття цього закону перебували в складі добровольчих батальйонів. Ті, хто на той час уже відслужив чи був поранений, не отримують такий статус.

Довідка. Тернопільський центр із надання безоплатної вторинної правової допомоги розташований за адресою: вул. Шпитальна, 7.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео