Де у Тернополі можна пройти обстеження на вірусні гепатити? (Відео)

Вірусні гепатити — група інфекційних захворювань, які в першу чергу вражають печінку людини, викликаючи в ній запальний процес. Віруси гепатиту дуже різняться між собою, тому симптоматика може відрізнятися. Водночас різновиди гепатитів часто називають жовтяницею, оскільки  пожовтіння шкірних покривів і білків очей — один з найбільш поширених симптомів гепатиту.

Головний позаштатний спеціаліст-інфекціоніст департаменту охорони здоров'я Тернопільської ОДА Олена Герасименко розповіла «Терену», як перевіритися на небезпечні віруси.

- Пані Олено, як відбувається перевірка діагнозу зараження гепатитом C? До кого необхідно пацієнту звертатися в першу чергу?

- Пацієнт спершу звертається до сімейного лікаря з усіма скаргами, визначає обстеження до вірусу гепатиту C, B. Коли вони виявляються, людина звертається до лікаря-інфекціоніста, котрий є у кожній лікарні. Лікар у свою чергу, проводячи аналіз і обстеження, назначає подальше лікування хворого. І в такому разі, як він отримує усі відповідні результати, лікар направляє на консультацію до обласного інфекціоніста, тобто до мене. До проведення УЗД обстеження хворого ми пропонуємо пройти хворому реабілітацію у нас, у інфекційному відділенні. Після консультації необхідно хворим пройти вірусну терапію.

- Скільки вартує таке обстеження?

- Це обстеження при лабораторії СІНЕВО вартує біля 3000 гривень. Всі обстеження, які є у нашій лікарні, вони всі безкоштовні для мешканців Тернополя. Для людей з області є деякі нюанси. 

- Кому йде знижка на обстеження гепатиту B, C у лікарні?

- 50-відсоткова знижка на обстеження гепатиту йде малозабезпеченим сім'ям і військовим, котрі перебували у зоні АТО.

- Як часто необхідно робити обстеження на виявлення гепатиту?

- Бажано робити цю процедуру раз на рік. Необхідно робити обстеження і виявляти антитіла. При виявленні антитіл слідує більш глибше дослідження на виявлення гепатитів. Також необхідно медпрацівникам із станцій переливання крові проводити такі аналізи.

Юлія ПАЛЕНИЧКА.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео