Яценюк дав Тернополю 200 мільйонів, а забрав півмільярда?

Під прикриттям децентралізації уряд Яценюка "повісив" на місцеве самоврядування найбільш витратні сфери. У той же час чиновницька команда "Народного фронту" завдяки маніпуляціям із законодавством умудрилася зменшити обсяг доходів для місцевих бюджетів.

Яскравим прикладом став Тернопіль. Незважаючи на перші сходинки Яценюкового "Народного фронту" на виборах у 2014-му, прем'єр оригінально "віддячив" тернополянам за підтримку. Це стало зрозумілим після аналізу дохідної та видаткової частини бюджету Тернополя на 2015 рік. Цифри неприємно шокували. Особливо після реклами виділення місту 200 мільйонів гривень після децентралізації місцевих бюджетів. Кабмін умудрився витягнути тільки з тернопільського міського бюджету майже півмільярда гривень. Що вже говорити про інші міста?

Кабмін спершу "прикрився" тим, що міська казна отримала кілька нових джерел доходів. Це акцизний і транспортний податки, державне мито, плата за надання адміністративних послуг. Тож Тернополю вдалося збільшити дохідну частину бюджету на неповних 80 мільйонів гривень. На цьому приваби децентралізації закінчилися, і Кабмін вкотре після виборів знову показав своє справжнє обличчя.

Минулого року Тернопіль мав 14 видів надходжень до спеціального фонду бюджету. Після маніпуляцій чиновницької команди від "Народного фронту" видів стало аж 5! Мовою цифр це означає наступне. Якщо у 2014-му спецфонд виконали на 117,4 мільйона, то у 2015 році наше місто отримає тільки 38,9 мільйона. Кому піде 78,5 мільйона гривень - неважко здогадатися.

Ідемо далі. Раніше на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності кошти перераховували з державного бюджету, то цьогоріч грошей... не передбачено. Тернопіль повинен самотужки їх шукати. Відтак на 2015-ий міська влада відшукала майже 140 мільйонів гривень на роботи капітального характеру.

Наступне децентралізаційне "ноу-хау": Тернопіль зобов'язали провести реверсну дотацію. Місто повинно сплатити 12,4 мільйона гривень державному бюджету.

Ще одна прикрість: уряд Яценюка не дав місцевим владам повноважень впливати на повноту надходжень податків і зборів. Зокрема, зменшили обсяг перерахунку податку та збір на доходи фізичних осіб (ПДФО) до місцевих бюджетів. Тож знову левова частка грошей піде в столицю, а на місцях залишиться мізер. Для Тернополя це означає мінус 60 мільйонів гривень.

Наступний пункт суперечносте - Податковий кодекс. Уряд Яценюка "загрався" і в одній статті відмінив пільги по земельному податку для установ бюджетної сфери міста, а в іншій надав місцевим владам право ті пільги призначати. В результаті з місцевих бюджетів таки будуть "витягувати" гроші на цю статтю видатків.

Тепер глянемо на сферу видатків. Тут ситуація ще плачевніша. Утримання дошкільних навчальних закладів, закладів культури і мистецтва, установ соціального захисту та молодіжної політики, установ фізичної культури і спорту, апарату управління переклали на органи місцевого самоврядування. Для Тернополя це означає, що з місцевого бюджету на освіту і культуру доведеться виділити 145,1 мільйона гривень.

Ті статті, які держава взялася ще фінансувати, теж проблемні. По-перше, не все центральна влада фінансує на практиці. По-друге, Київ не звертає увагу на інфляцію, ріст цін і тарифів. Вся оця різниця знову лягає на плечі місцевої влади.

В результаті лише Тернополю по згаданих видатках і різницях доведеться за 2015 рік розкошелитися на мало не півмільярда гривень для столиці. Тоді як Кабмін хвалився, що дав нашому місту аж 200 мільйонів після децентралізації.

Команда "Народного фронту", яка нині перебуває при владі, не вперше "нагріває" українців і тернополян зокрема. Чого вартували обіцянки про курс долара, високі пенсії та зарплати, низькі тарифи перед виборами-2014. В результаті після перемоги уряд Яценюка кардинально змінив свою позицію і не лише не втримав ті "високі" ціни-тарифи, а й підняв їх. Схоже, Кабмін під керівництвом Арсенія Яценюка перш ні відпустити місцеве самоврядування, витисне з нього останні соки. Напевне, щоб тримати на повідку міні-дотацій та розрекламованих подачок.

Джерело: Тернопіль вечірній

Вибір читачів за тиждень

Відео