Львівські «бізнесмени» продали танкістам з Тернопілля іржавого позашляховика

Тернопільський Логістичний центр допомоги бійцям АТО – це не лише забезпечення армії необхідним та підтримка різноманітних проектів і об’єднань тернополян. Це ще й титанічна робота, постійні форс-мажори, затрати людського ресурсу та часу волонтерів, небайдужих підприємців та спеціалістів.

Тернополяни часто можуть бачити у місті транспортні засоби із номерами «Ядро». Це автомобілі, надані волонтерам підприємцями для користування у потребах забезпечення АТО, або машини військовослужбовців, які тимчасово перебувають у Тернополі на обслуговуванні та ремонті при сприянні Логістичного центру.

Завдяки активній підтримці автосервісів, станцій технічного обслуговування, магазинів запчастин та підприємців Тернополя, які завжди щиро відгукуються на прохання Логістичного центру і після першого ж дзвінка абсолютно безкоштовно, у будь-який час дня і ночі та поза чергою надають всебічну допомогу, у зоні проведення антитерористичної операції нещодавно з’явилося ще два автомобілі із тернопільськими номерами: УАЗ «Ядро 9» та позашляховик Hyundai Galloper «Ядро 11».

Усі запчастини і комплектуючі до цих транспортних засобів волонтерам продавали виключно по закупівельній ціні або й узагалі надавали безкоштовно. Жодної копійки з грошей, пожертвуваних тернополянами через Логістичний центр, не було потрачено і на діагностику та ремонт. По мінімуму волонтери намагаються витрачати кошти й на пальне для поїздок в зону АТО. Адже в Логістичного центру уже є постійні меценати-патріоти, які безкоштовно заправляють повні баки завантажених допомогою бусів.

Проте насправді дорогими ці машини є по кількості затрачених зусиль, нервів та часу, адже, як виявилося, і серед своїх є «вовки в овечій шкірі». Так, львівські «бізнесмени» продали молодим танкістам з Тернопілля несправного позашляховика!!! Як то кажуть: для кого війна, а для кого – нічого святого, а лиш спосіб збагатитися.

Уже не вперше Логістичний центр допомоги бійцям АТО допомагає першій танковій бригаді, у складі якої є наші земляки. Тому, придбавши «джипа» для потреб бригади на передовій, їдучи зі Львова через Тернопіль, військові попросили нас допомогти з діагностикою. Розібравшись, місцеві автомайстри дійшли висновку: ця машина непридатна для виконання завдань у зоні ризику на сході України. Вони були вражені недобросовісністю бізнесменів, які продали позашляховика із тріснутою рамою, іржею в моторі та радіаторі, із забитим інтеркулером, неробочою турбіною, з відсутньою ходовою. При цьому добре знали, що продають захисникам, перед лицем яких - ворог, а за спиною - спокійний сон мільйонів українців!

Ще ніколи Логістичний центр допомоги бійцям АТО не вів переговори з людьми, для яких війна – це спосіб заробітку. Проте довелося, адже на сході, в небезпеці, джипа якнайшвидше чекали бійці танкової бригади. Без нього вони не мали можливості виїжджати до штабу по провіант чи передачі з дому.

Через місяць дзвінків, поїздок до Львова, намагань підремонтувати позашляховика, перемовин та нервового напруження тернопільським волонтерам Логістичного центру та активістам ГО ВО «Автомайдан» усе ж вдалося очі-в-очі зустрітися з непорядними продавцями. Було домовлено про обмін на кращий автомобіль, проте не було змоги забрати робочі запчастини із попереднього авто, оскільки всі автосервіси у Львові вже були зачинені.

Сутеніло, йшов дощ, різко похолодало, машина протікала… Допомогло тернополянам у відстоюванні справедливості лише Боже провидіння: навпроти автозаправки, де вони вимушено зупинилися, незважаючи на вихідний та святковий день, ще працював невеличкий автосервіс. Вислухавши історію тернополян, власник, не вагаючись, запросив волонтерів у майстерню. Там майстри до першої години ночі проводили необхідну діагностику та заміну деталей і запчастин. М’яко кажучи, із двох машин «клепали» одну.

І от уже підремонтований Hyundai Galloper «Ядро 11», завантажений допомогою, зібраною щирими тернополянами на складі Логістичного центру допомоги бійцям АТО, був відправлений на схід, допомагати танкістам з першої танкової бригади.

Волонтери Логістичного центру застерігають усіх бажаючих купувати транспортні засоби для потреб військових: добре перевіряйте відгуки про продавців, радьтеся із автоспеціалістами, не спішіть купувати красиві чи дешеві машини. А найкраще – проконсультуйтеся з волонтерами, які, як ніхто інший, порадять, на що звертати увагу, яка бригада чи батальйон має більшу потребу, де дешевше знайти та як легше доставити автомобіль на передову. Адже за рік титанічної роботи у сфері допомоги армії, волонтерів уже можна кваліфікувати як досвідчених логістів, які впевнено керують відправками машин та добре знають, наскільки важким є цей процес для доброчинців без досвіду. 

Вибір читачів за тиждень

Відео