Статус «Учасник бойових дій» отримало 317 військовослужбовців

317 військових Тернопільщини, які брали безпосередню участь в АТО, отримали статус «Учасник бойових дій». До Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, в області внесено інформацію про 270 осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції.

Окрім того, 93 особам, у тому числі 11 неповнолітнім дітям, встановили право на пільги як членам сімей загиблих ветеранів війни, на яких поширюється чинність Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Про це повідомляють в департаменті соціального захисту населення Тернопільської ОДА.

Учасники АТО, які отримали інвалідність під час бойових дій, мають право отримувати пенсію. Також відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” непрацездатні члени сімей загиблих або померлих військовослужбовців, які перебували на їхньому утриманні, мають право на пенсію у випадку втрати годувальника. Незалежно від перебування на утриманні годувальника пенсія призначається: непрацездатним дітям; непрацездатним  батькам і дружині (чоловікові), якщо вони після смерті годувальника втратили джерело засобів до існування, а також непрацездатним батькам і дружині (чоловікові) військовослужбовців,  які загинули.

Батьки військовослужбовців, інших осіб, які загинули у період проходження військової служби, мають право на призначення дострокової пенсії за віком, після досягнення чоловіками 55 років, жінками - 50 років, за наявності страхового стажу не менше 25 років - для чоловіків і не менше 20 років - для жінок.

Відтак, в області станом на 15 липня пенсії з  інвалідності призначили чотирьом військовослужбовцям, пенсії відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” нарахували 54 членам сімей загиблих бійців під час проведення АТО.

Також одноразову грошову допомогу, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.2013 року № 97, виплатили членам сімей 35 загиблих військовослужбовців на суму 5 587 575 гривень.

"Особам, які мають право на пенсію, і є учасниками АТО та/або визнані інвалідами від поранення, контузії, каліцтва, отриманих під час проведення АТО, встановлюється підвищення до пенсії у розмірах, встановлених Законодавством України. Підставою для надання підвищення є посвідчення “Учасник бойових дій” та/або “Інвалід війни”, - каже директор департаменту соціального захисту населення Вадим Боярський. - Станом на 15 липня десятьом пенсіонерам встановлено підвищення”.

Джерело:  www.oda.te.gov.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео