На Тернопільщині найспокійніше, але кожен четвертий злочин - тяжкий

Незважаючи на постійні тривожні повідомлення у ЗМІ, рівень злочинності у нашій області - один із найнижчих у державі. За даними прокуратури області, цього року показник кримінальних правопорушень на 10 тисяч населення - лише 37,2, а це майже удвічі нижче загальнодержавного (70,1).

На нараді керівників правоохоронних органів області прокурор Тернопільщини Олександр Мартинюк повідомив, що сьогодні криміногенна ситуація у країні підриває авторитет і довіру людей до правоохоронних органів.

- Провідниками державної політики у сфері законності мають бути усі без винятку структури, від правоохоронних органів – до органів влади і місцевого самоврядування. Насамперед необхідно вирішити питання протидії і попередження злочинності та корупції, - наголосив він.

За словами прокурора, цього року завдяки роботі правоохоронних органів рівень злочинності в області є одним із найнижчих у державі - 37,2 кримінальних правопорушення на 10 тисяч населення, тобто він майже удвічі нижчий загальнодержавного (70,1).

Залишається невеликою і є більш, ніж удвічі меншою, ніж загалом у державі, питома вага кримінальних правопорушень, вчинених у стані сп’яніння, майже втричі - кількості злочинів, скоєних особами, які раніше вчиняли кримінальні правопорушення.

Обліковано 4876 кримінальних правопорушень, з яких понад чверть належать до категорії тяжких та особливо тяжких. 

За об’єктом посягання найбільше злочинів - проти власності, життя і здоров’я, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, у сфері службової діяльності. Упродовж року в області відзначено скорочення масиву зареєстрованих фактів шахрайств. 

Разом з тим, незважаючи на протидію правоохоронних органів, криміногенна ситуація в області і надалі залишається напруженою. Виникає питання: чи це в інших областях все так погано, чи просто на Тернопільщині ловлять не всіх?

Юлія НІКІТІНА.

Фото автора.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео