Чим загрожує тернополянам гепатит C? (Відео)

Інфекційне захворювання може перебігати без симптомів, призводячи до цирозу печінки. «Терен» вислухав поради та рекомендації від лікаря 2-ої міської лікарні Надії Борисяк.

- Гепатит С: чим він загрожує тернополянам?
- Ну, я про всіх тернополян не скажу, але по нашій 2-ій лікарні є на обліку близько 130 випадків хронічного гепатиту С, тому що гострий гепатит виявляється рідко, а хронічний виявляється поступово в процесі життя. Ми виявляємо його в першу чергу, коли пацієнт звертається до сімейного лікаря, проходить усі необхідні обстеження. Тоді сімейний лікар відправляє пацієнтів до вузькопрофільних спеціалістів. В подальшому такі хворі відправляють на подальше обстеження.
- Які шанси у хворих, які мають гепатит С?
- Шанси зараз, можна сказати, є надійні або позитивні. Справа в тому, коли у молодих є такі захворювання (до 50 років), вони мають шанс на вилікування. Є препарати, які мають пряму противірусну дію до вірусу гепатиту С і B. Правда, вони дорогі, потребують коштів і лікування до року часу. Шанси є, і ми часто спостерігаємо, що видужування наступає. 
- Профілактика захворювання, ваші поради та рекомендації.
- Перш за все, захистити свій організм від шкідливих дій харчових продуктів. Не вживати алкоголь, не курити, вести здоровий спосіб життя, слідкувати за їжею, вона має бути дієтична. Хворі при контакті з іншими членами сім’ї - вони є не заразні. Відомі також передача такого захворювання статевим шляхом, тому коли жінка чи чоловік хворіє, вони повинні проходити обстеження, побутовим шляхом чи повітряно-крапельним чи то через їжу такі захворювання не передаються. Хворі в такому випадку є безпечними для інших.


Оксана СЛОБОДЯН.

Вибір читачів за тиждень

Відео