Тернопільський військкомат намагається виправити ситуацію з мобілізацією

Завершується 6-а черга часткової мобілізації. Тернопільщина виконала планове завдання лише на 30%. Проте ще не пізно виправити ситуацію, тому військовий комісаріат активно запрошує військовозобов’язаних ставати на захист Батьківщини.

На черговій прес-конференції військовий комісар Тернопільщини Володимир Катинський зазначив, що дуже здивований тим, що у нашому патріотичному регіоні мобілізаційний план виконаний лише на 30%.

- Ми повинні зробити все, щоб хлопців на передовій було ким замінити, - каже комісар. - Вони матимуть повне право спитати з кожного, що він зробив для захисту Батьківщини. По нас ведеться сильна інформаційна атака, тому давайте вчитися відрізняти брехню від правди. Щодо методів, то наголошую, що мобілізацію проводять органи місцевого самоврядування спільно з органами місцевої влади через військовий комісаріат. І якщо повістки видають померлим або інвалідам, то інформацію про них надають лише органи місцевого самоврядування. Контролювати їх не наша компетенція, це можуть робити лише голови облрад, адміністрацій і суспільство.

Військовий комісаріат активно запрошує військовозобов’язаних ставати на захист Батьківщини. Їх заохочують соціальним захистом та високими грошовими виплатами.

- Я сам був свідком того, що гроші бійцям виплачуються, - зазначив помічник військового комісара з правової роботи Роман Троян, який нещодавно повернувся з зони АТО. - Держава вже виплатила близько 40 млн. грн. військовим за участь у бойових діях. За кожне бойове зіткнення - до тисячі гривень в день, плюс виплати за знищення техніки та успішне виконання бойових завдань. Всі бійці мають можливість пройти безкоштовну реабілітацію, їхні діти можуть поїхати на відпочинок за кордон. 

У комісаріаті заявили, що повідомлення у ЗМІ про неналежну соціальну підтримку бійців є звичайною панікою. Так, з заявками про отримання статусу учасника бойових дій звернулись 348 військовослужбовців. З них 344 вже отримали статус, 4 - на розгляді.

- При поверненні бійці можуть користуватись рядом пільг, - продовжує пан Катинський. - Безоплатне лікування, 75% знижки на користування житлом, 75% знижки оплати за комунальні послуги, безплатний проїзд, додаткові відпустки, безплатні земельні ділянки, грошова винагорода тощо. Багато підприємців запросили на роботу військовозобов’язаних, які кожного місяця можуть отримувати 4-6 тис. грн. зарплати, разові допомоги 15-20 тис., плюс виплати з військової частини. Якщо скласти це все, то чи варто їхати на заробітки за кордон? 

Юлія НІКІТІНА.

Фото автора.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео