Удар по кишенях: з вересня у багатьох тернополян можуть відібрати право на пільги

З 1 липня вступив у дію новий Порядок надання пільг, що враховує середньомісячний сукупний дохід сім’ї, згідно з яким право на пільгу отримають ті, чий дохід не перевищує прожитковий мінімум.
Багато сімей в Україні з вересня 2015 року можуть позбутися пільг на оплату комунальних послуг. Це випливає з нового Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї, який був затверджений постановою Кабінету міністрів України №389 ще 4 червня 2015 року, але вступив у дію лише з 1 липня. Про це пише видання Обозреватель.

Згідно з документом, право на пільгу отримають лише ті, чий дохід на 1 особу не перевищує прожитковий мінімум для працездатних осіб. До 30 листопада це 1710 гривень, з 1 по 31 грудня 2015 року – 1930 гривень. При цьому, щоб отримати пільгу, громадяни тепер мають представити довідку про свої доходи до вересня 2015 року. Якщо середньомісячний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу не перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, пільговик має право на отримання пільг протягом наступних шести місяців. Якщо ж дохід перевищує встановлену суму в 1710 гривень, то пільга відбирається, але у громадянина залишається право на отримання житлової субсидії. Мова йде про отримання пільг з оплати послуг за користування житлом (квартирна плата, плата за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), комунальних послуг (централізоване постачання холодної води, централізоване постачання гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення , вивезення побутових відходів), паливом, скрапленим газом, телефоном, а також послуг з установки квартирних телефонів.

У Міністерстві соціальної політики вже порахували, що під дію нового порядку можуть потрапити близько мільйона громадян. Це ті, хто з вересня свої пільги втратить.
 

Вибір читачів за тиждень

Відео