Яка доля територіальної реформи на Тернопільщині?

Це та чимало інших питань обговорили сьогодні на прес-конференції у Тернопільській ОДА. Участь у ній взяв керівник "Офісу реформ" Віктор Литвинчук, міський голова Шумська Володимир Плетюк, Великогаївський сільський голова Олег Кохман та спеціаліст з управління проектами в галузі муніципального розвитку Українського офісу Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Віктор Рачкевич.

Не забули на прес-конференції і вткнути носом депутатам, які  фактично зірвали засідання обласної ради 30 липня, на якому мали обговорювати питання затвердження  перспективного плану  формування громад, що наразі гальмує будь-яку діяльність стосовно територіальної реформи. Віктор Литвинчук повідомив, що голова облради Василь Хомінець наразі перебуває у відпустці, яка має закінчитися 10 серпня, і що депутати повинні зібратися якнайшвидше, аби нарешті таки затвердити перспективний план.

Згідно з законодавством, обов’язковою умовою, яка передує створенню об’єднаних територіальних громад, є затвердження плану. У цьому питанні Тернопільська область пасе задніх разом з Київською та Закарпатською.

На сьогодні пакет необхідних документів для об’єднання територій подали лише 25 майбутніх громад з 50 запланованих. Раніше планували зробити лише 38 об’єднаних територіальних громад на базі Тернопільської області, але вирішили додати ще 12.

Володимир Плетюк розповів присутнім про перебіг територіальної реформи на Шумщині. Шумська об’єднана територіальна громада складається з 18 сільських рад, хоча попередньо планували об’єднати лише 15 суб’єктів реформи.

Мабуть, найбільше проблем виникає з реформуванням у Тернопільському районі. За попередніми підрахунками у Тернопільській громаді має бути 15 сіл з 11 тисячами жителів у ній. Створення громад передбачає не лише отримання додаткового фінансування з Державного фонду регіонального розвитку, самостійного розподілу бюджетних коштів радами громад, але й обов’язки, до яких важко буде звикнути людям. Новостворені територіальні громади в перспективі мають витіснити з управління територіями обласні і районні адміністрації.

Наразі затримка за прийняттям перспективного плану обласною радою. Чи встигнуть народні обранці області затвердити план і дати зелене світло територіальній реформі в Тернопільській області, побачимо згодом.

Соломія ШАЛАЙ.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео