Експерти розказали, що з продуктів і наскільки подорожчає

На продуктовому ринку України – радість: почали дешевшати овочі та яйця. Правда, через “не сезон” дещо подорожчала свинина. Такі дані моніторингу цін, опубліковані Держслужбою статистики. Підросли і зарплати – в цілому на 460 грн.

Незважаючи на поліпшення, прогнози експертів досить песимістичні: вже до осені всі продукти подорожчають, а інфляція за підсумками року може скласти всі 50%, пише Сегодня.
НАДЛИШОК. Падіння цін на яйця експерти пояснюють літом. “Яйця – сезонний товар, як і молоко. Кури влітку несуться більше”, – пояснює гендиректор Української торгової асоціації Ігор Кишко. Його думку поділяє президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко: “На базарах влітку більше продають дешевих домашніх яєць – їх дівати нікуди”. Підвищення ціни на свинину теж пов’язане з сезонним фактором: влітку забій свиней менший, а відповідно – менше і пропозиції м’яса, що відразу впливає на ціну. Восени, коли похолодає і кури втратять ентузіазм, яйця підростуть у ціні на 5-10%, прогнозують експерти. На 10-15% подорожчає до того часу свинина та сало – до 84-88 грн/кг і 60-75 грн/кг відповідно. Через це народ може переключитися на м’ясо птиці, яке зараз коштує 30-56 грн/кг. Але зростання попиту, за прогнозами експертів, може восени призвести до подорожчання і курятини (на 10%). Зате більш доступними стануть сезонні овочі: ціни на картоплю, капусту, цибулю і коренеплоди знизяться на 10-15%.

ЗЕРНО І ХЛІБ. Можливий стрибок цін на м’ясо і молоко експерти пов’язують з осіннім подорожчанням нового врожаю зерна, що є основним кормом для худоби. “Зараз зерно вже почали прибирати, і воно в гривні подорожчало – через те, що для його збирання закуповують солярку, яка подорожчала. Можу спрогнозувати, що зерно в гривні подорожчає на 30-40%”, – говорить Охріменко. Через це, як результат, подорожчає і хліб: “Він давно зарегульований державою, і все одно дорожчає. Тому я досить скептично ставлюся до того, що вартість хліба зможуть утримати на нинішньому рівні. Все залежить від нового врожаю – наскільки на нього ціна в гривні підніметься”, – говорить Кишко.

Натомість, за прогнозами експертів, восени можуть трохи впасти ціни на бензин через повторну спробу “Білоруської нафтової компанії” вийти на український ринок. Якщо Білорусь запропонує гарну ціну, то ціна на пальне на ринку може впасти на 10%, прогнозують експерти.

ПРОГНОЗ. До осені всі опитані “Сегодня” експерти очікують підвищення вартості життя. За словами виконавчого директора Міжнародного Фонду Блейзера Олега Устенка, новий виток інфляції підігріють нові платіжки з підвищеними тарифами на тепло: “Споживчий кошик в Україні влаштований так, що більше половини доходів йдуть на продукти харчування. Розкид у рівні доходів в країні високий, тому інфляція для окремих груп споживачів буде різною. Відчутніше всього ціни восени вдарять по вразливих групах населення, які витрачають більше половини свого бюджету на продукти, а залишок – на оплату “комуналки”.

При цьому аналітики з побоюванням дають прогнози щодо курсу гривні до долара на осінь. Так, Олександр Охріменко вважає, що до осені курс залишиться на нинішньому рівні: від 22 до 25 грн/$: “За умови, що НАК “Нафтогаз” не виходитиме на ринок, щоб скупити валюту для закупівель газу на осінньо-зимовий період” .

Олег Устенко допускає просідання гривні в межах 10-20%: “Якщо буде продовжена програма співпраці з МВФ, а шанси на це високі, я не бачу серйозного стрибка долара. Можлива девальвація в межах 10-20%, і рівень інфляції за результатами року – близько 50%”. Такий рівень інфляції стане для нас рекордним: попередній рекорд, за даними Держслужби статистики, був зафіксований в 1996 році – 39,7%.

Зарплата збільшилася на 460 грн. На сайті Держстату даних за рівнем зарплати за липень по Україні ще немає, тому ми порівняли цифри першого і другого кварталів 2015-го. Так, за січень-березень середній рівень заробітної плати по країні склав 3650 грн, а за квітень-червень – підвищився до 4113 грн (+463 грн). Економісти пов’язують збільшення з невеликим зростанням зарплат людей, зайнятих у приватному секторі: їм роботодавці відкоригували зарплати на рівень інфляції. Але це не стосується бюджетників, пенсіонерів, інвалідів: для них індексація зарплат і пенсій заморожена до 1 грудня. Якщо так, то наслідки доведеться відчути у жовтні-листопаді – коли прийдуть нові платіжки за ЖКГ, і очікується черговий виток інфляції.
 

Вибір читачів за тиждень

Відео