Лемківську виставку світлин оглянув Блаженнійший Святослав

У зв'язку з війною в Україні минулого року фестивалю "Дзвони Лемківщини" не було. Цьогоріч з цього приводу велося багато розмов на рівні Кабінету міністрів, навіть президента. Організатори радились також з нашими воїнами. І всі прийшли до єдиного висновку: фестиваль має бути, бо на духовному рівні цей захід єднає Україну цілісно, а у складний для держави час - тим більше. Адже лемки - одна з гілок символічного дерева українського родоводу. Тим більше, що вони, на думку голови Всеукраїнського товариства "Лемківщина" Олександра Венгриновича, як етнографічна група українського народу, поставлені на межу зникнення.

"Ми сьогодні розсіяні по всій Україні і по всьому світу. І нам кожна деталь, кожний захід, який ми проводимо, надзвичайно дорогий», - каже він. 

Важливим заходом цьогорічного фестивалю було відкриття унікальної тематичної виставки світлин "Стародавні церкви Лемківщини". На території Перемиської єпархії до 1939 року існувало 689 лемківських церков. За час депортації 1944-1947, 1951 років було зруйновано 346 церков. У Тернопільській області у лемківському стилі побудовано церкву в селі Лопушне на Лановеччині. У самому обласному центрі є церква Святого Йосафата на вул. Лучаківського та ще одна дерев'яна споруджується на вул. Львівській.  

З особливою цікавістю переглянув ці фотосвітлини глава УГКЦ Блаженнійший Святослав Шевчук. Він затримувався біля кожної фотографії й уважно її розглядав. Все відбувалося без жодного коментаря, на рівні сердечних порухів душі.

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео