Майже три десятки патріотів з Настасова та «Агропродсервісу» захищають Україну

Майже три десятки чоловіків із патріотичного Настасова Тернопільського району та корпорації «Агропродсервіс», центральна садиба якої розташована у цьому селі, захищають українську незалежність в зоні проведення АТО.

Першим на передову захищати Батьківщину ще на самому початку антитерористичної операції пішов добровольцем Олег Пиндус. Вісім місяців участі в активних бойових операціях для Олега завершилися тяжким пораненням. Про це повідомила сільського голову Дарію Блащак волонтерка Алла. Так вона тоді представилась і додала: «Не плачте, він живий…».

Тривалий час воїн лікувався у Дніпропетровському та Львівському військових госпіталях, у Тернопільській обласній лікарні. Додому Олега привезли автомайданівці. Вся громада Настасова зустрічала тоді його, як героя — із квітами й сльозами.

На жаль, Олегові Пиндусу й досі не дає спокою осколок під серцем. Складну операцію з його видалення мали робити коштом корпорації «Агропродсервіс» у Польщі. Та поки що доводиться заліковувати легеневу хворобу, яку отримав у сирих і холодних окопах. Іван Чайківський готовий оплатити дорогу операцію землякові за кордоном. А тим часом керівник агрофірми подарував Олегові новенький ноутбук, оскільки свій боєць втратив на війні.

Відколи почалася антитерористична операція, Настасів огорнула потужна хвиля волонтерства. Всі, хто може, безкорисливо долучається до збору продуктів харчування, одягу, військового спорядження. На потреби українського війська збирають кошти в парафіяльному храмі. Село за своєю громадянською позицією є прикладом для інших. Більше десяти настасівчан захищають Україну. Серед них і Андрій Марний, який хоч і був поранений, але знову на передовій. Відбув на фронт і місцевий медик Олег Кураш, місцева громада закупила й передала через нього бійцям медичних препаратів на значну суму.

Корпорація «Агропродсервіс» відправила в ряди захисників Вітчизни 14 своїх працівників. Із початку проведення АТО підприємство виплатило допомоги сім’ям бійців АТО на майже 800 тисяч гривень. Для війська агропідприємство передало 11 транспортних засобів та співфінансувало придбання двох автомобілів «швидкої допомоги» для батальйонів «Айдар» і «Тернопіль». Тільки в двох гуманітарних колонах для українського війська, які організовувала рада сільгосппідприємств області, було майже 50 тонн продуктів харчування від підприємств корпорації «Агропродсервіс». А по 5 тисяч гривень, які надає корпорація кожному мобілізованому бійцю із сімей власників земельних паїв, уже стало доброю практикою. Дітей шкільного віку із родин призовників уже почали оздоровлювати за кошти агропідприємства.

Село Настасів Тернопільського району відзначається особливо високим національно-патріотичним духом. Чимало його представників перебували в лавах УПА. А в далекому 1969-му всупереч тодішній комуністичній владі місцева громада встановила пам’ятник Предтечі нашої волі Тарасові Шевченку.

Це волелюбне село, продовжуючи патріотичні традиції минулих поколінь, - і тепер на державницьких позиціях. Тут роблять усе можливе для перемоги України над російським агресором. Водночас село демонструє свою гідність і не терпить фальші, від кого б вона не йшла.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео