На «Магії кольору» вчитимуть малювати трьома фарбами

Мистецький майстер-клас «Магія кольору» відбудеться цього четверга у арт-галереї "Бункермуз". Тернополян навчать змішувати фарби так, щоб отримати бажані відтінки, розкажуть про символіку барв і якого кольору не існує в природі.

Проведуть також майстер-клас, як намалювати картину трьома фарбами, а на завершення заходу учасників чекають цікаві історії про картини художників. Учасників забезпечать матеріалами для творчості, за бажанням можна буде принести свої улюблені фарби. Організатор заходу – тернопільська художниця Марічка Юрчак.

«Терен» розпитав художницю про мистецький майстер-клас і творче життя.

- Ви часто організовуєте різноманітні мистецькі заходи в Тернополі. Розкажіть про мистецький практикум "Магія кольору", що чекає тернополян?
- Завтра будемо вивчати властивості кольорів, їх символічне значення, правила змішування фарб. Це не суха теорія, а все наочно і з одночасним виконанням практичних завдань. Наскільки я знаю, подібні заходи у Тернополі - це рідкість. Ми ж хочемо зробити їх регулярними, започаткувати мистецькі курси, аби тернополяни могли хоча б раз у тиждень відірватися від рутини, забути про роботу і віддатися малюванню. Звичайно, це можна робити і вдома, але вдома є купа сторонніх подразників і рідко хто, навіть коли дійсно хоче, знаходить час для себе. У галереї у нас сприятливий "клімат", є фахівці, які підкажуть, допоможуть, є коло однодумців для продуктивного і приємного спілкування.

До цього часу галерея ефективно виконує своє завдання - "нести мистецтво у люди". Тобто кожні два тижні змінюється експозиція, відбуваються зустрічі з авторами. Але ми хочемо розширити свою діяльність і додати освітню функцію. Говорити про мистецтво, навчати мистецтву, творити мистецтво.

- На яку вікову категорію розрахований захід і чи взагалі мистецтво має обмеження у віці?
- Звісно, що мистецтво не має вікових обмежень, проте цей захід спрямований на старшу аудиторію, скажімо, від дев'ятикласників і до літніх людей. Для дітей у "Бункермузі" практично щотижня відбуваються різноманітні майстер-класи. Мистецький практикум, що відбудеться 6 серпня, - один із низки заходів, які галерея проводить для дорослих.

- Що найчастіше зображують найменші тернополяни?

- Діти - найбільш вільні у своїй творчості. У дорослих є проблема з тим, що вони вже обмежені якимись банальними образами, або бояться малювати так, як хочеться. Тому наступний захід у "Бункермузі" для дорослих - це тренінг з розвитку креативності. Дітки у нас місяць тому малювали на тему "Для Бога я творю найкраще". Це міжнародних проект і кращі роботи відібрані для виставки, яка мандрує всією Україною.

- Люди втомились від війни. Чи допомагають подібні мистецькі акції забути хоч на деякий час про події в країні?

- Взимку був вечір "вільного малювання", два тижні тому - майстер-клас по акварелі, завтра - вивчаємо основи кольористики. Активна участь у цих заходах показала, що вони є цікавими для тернополян. І я думаю, що справа тут не у зовнішніх обставинах, не в тому, що війна стала моральним, ментальним, фізичним і фінансовим тягарем, а у внутрішньому прагненні кожного творити, самореалізовуватися, просто відпочивати у невимушеній атмосфері з користю для себе. 

- Чи вплинули події на Вашу творчість? 

- Події в Україні вплинули на мою роботу: їх мені щоразу доводиться переосмислювати, готуючи графічні ілюстрації до книг. Спершу це була збірка поезії "Говорить Майдан", тепер - збірка патріотичної лірики одеського автора. Ще рік тому мої особисті переживання вилилися у алегоричній картині "Через терни до зірок". Над іншим полотном, на тему революції в Україні, я зараз працюю.


- На мистецькому практикумі "Магія кольору" тернополяни малюватимуть картину лише трьома фарбами. Які кольори будуть використані?
- Це невеличка інтрига, насправді фарб буде більше... Але в дійсності для того, аби отримати всі кольори, достатньо лише трьох фарб - жовтої, червоної та синьої. Це основні фарби кольорового спектру. 

"Магія кольору" розпочнеться о 19.00.

Богдан БОДЕНЧУК.



 

Вибір читачів за тиждень

Відео