Іменинники і події 6 серпня на Тернопільщині

Цього дня народились:

Гайдуцький Павло (1950, с. Берем'яни, Бучацький район) — український аграрій і політичний діяч. Академік Національної академії аграрних наук України, доктор економічних наук, професор. 2-й Міністр сільського господарства і продовольства України. За результатами наукових досліджень опублікував майже 310 наукових праць, у тому числі майже 50 монографій одноосібних та колективних, книг і брошур. З його участю підготовлено понад 80 методичних рекомендацій і розробок. Підготував 11 кандидатів економічних наук

Данильчук Олексій (1946, Тернопіль) – співак (лірико-драматичний тенор). Заслужений артист України (2002). Провідний соліст Львівського театру опери та балету ім. С. Крушельницької. Виконавчій манері притаманні яскравість звучання голосу, довершеність художніх образів. Гастролював у Німеччині, Австрії, Італії, Угорщині, Польщі, РФ, Лівані, Франції.

Коссак  (Коссакова) Ірина  (1882, м. Монастириська - 15. 10. 1959, м. Івано-Франківськ) -  драматична актриса. 1909 закінчила дівочий ліцей у м. Перемишль (нині Пшемисль, Польща). Працювала у театрі т-ва Руська бесіда у м. Львів, пересувних трупах В. Коссака, театрах оперети,  «Веселка» Н. Горницького (1935), Артистичне турне Й. Стадника), Станіславському музично-драматичному театрі ім. І. Франка.

Василь Панькевич (1918, с. Соколів, нині Бучацького району Тернопільської області) — український громадський діяч у Великій Британії, меценат в Україні. В юнацькі роки брав активну учать у творенні духовного життя села. Був членом товариств «Просвіта», «Луг». У 1943 році вступив в добровольчу Дивізію «Галичина», яка з наближенням фронту відійшла на Захід. У 1947 році його разом з іншими полоненими перевезли до Великої Британії, через 1 рік був звільнений з англійського полону. Співорганізатор створення Союзу Українців Великої Британії, ініціатор численних заходів українців-емігрантів. У 1998, 2001 р. побував у рідному селі. Автор статей у періодиці

Попик Сергій Дмитрович (1970, с. Шишківці Борщівського району) - доцент, кандидат історичних наук. Стажувався в Інституті історії Віденського університету (1993 р.) та в Австрійському Інституті східних та південно-східних досліджень (1994 р.). Працював на дипломатичних посадах у Генеральному консульстві України в Сучаві, Румунія (2001-2005 рр.), в Посольстві України в Литовській Республіці (2008-2012 рр.)

Андрій Пушкар (1985 р. в м. Кременець), 1996 року почав займатися армспортом. У 14 років вперше поборов свого батька, у 2004 році очолив Тернопільську Федерацію армспорту, 12-разовий ЧС, 12-разовий ЧЄ, 16-разовий чемпіон України. Володар Кубка Світу серед професіоналів

Салевич Іван (1960 р., с. Костільники, нині Виноградне Заліщицького району). Скульптор, член Національної спілки художників України. Навчався у Вищій мистецькій студії в м. Москва.  З 1986 р. учасник Московських молодіжних виставок малою пластикою. З 1987р. живе і працює в Чернівцях. Постійний учасник виставок у Києві, Чернівцях, Івано-Франківську, Рівне, Сучаві (Румунія). Працює в монументальній та станковій пластиці в різних матеріалах. Для його творчості характерне об'ємно-просторове комбінаторне мислення

Ярослав Теленко (1951, м. Тернопіль -  25. 10. 1994, там само, похований у с. Біла Тернопільського р-ну) -  скрипаль, педагог, артист оркестру. Артист бригади обл. філармонії, водночас   викладач-ілюстратор в музичному училищі. Разом із Ґабріеллою та Романом Теленками  учасник (скрипка) тріо обласної філармонії. Концертували, в т. ч. з М. Болотним, на Тернопільщині та ін. населених пунктах України.

Бадовський Пантелеймон (1889, с. Прошова, нині Тернопільського району – 14. 09. 1942, побл. м. Владивосток, РФ) – військовик, громадський діяч. Член  УВО, ОУН. Від листопада 1918 – сотник УГА, згодом – в Армії УНР. Діяльний учасник “Просвіти”, від початку 1930-х – її голова. Від осені 1939 голова сільради, виступав проти створення колгоспів. 25. 09. 1940 заарештований НКВС.

Зорян Безкоровайний (1973 р., Заліщики. Закінчив ТЕІПО за спеціальністю психологія.  З 1992 р. - учасник першого тернопільського україномовного рок-гурту Nameless. У 1991 р. заснував всеукраїнський фестиваль молодіжного мистецтва "Нівроку". Виступав координатором всеукраїнського фестивалю "Рейвах". Ініціатор фестивалю "Тернопільська присутність". Загалом причетний до організації та проведення кількасот мистецьких заходів

Вельган Лілія (1979, с. Байківці Тернопільського р-ну) – танцівниця, балетмейстер, діяч культури. Від 1998 – артистка балету ансамблю танцю “Надзбручанка” Тернопільської обласної філармонії. Від 2007 – художній керівник хореографічного ансамблю “ГлоріяБай” БК с. Байківці Тернопілького р-ну. Автор понад 20 танцювальних композицій. Записує народні танці.

Цього дня 1920  року з 6  по 16 серпня   відбувалося  зосередження окремого кінного полку Дієвої армії УНР в районі Монастириська.

1948 р. - зіткнення ОУН з МВС у селі Підвисоке Бережанського району Тернопільської області

1949 р. - напад боївки ОУН (8 бойовиків) на дільницю «істрєбітєльного батальйона» у селі Деренівка (1-годинний бій, знищені дільничний МВС лейтенант Іванов з жінкою, інструктор політчастини УМВС лейтенант Мішин, боєць ГОГП Голанський, голова колгоспу Баран, спалені сільрада і квартира дільничного.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео