Молодь Тернополя навчать контролювати владу

У Тернополі стартує реєстрація на навчальний проект «Курс активного громадянина», який спрямований на розвиток навичок моніторингу діяльності органів місцевого самоврядування, проведення лобістських громадських кампаній та адвокасі, тобто  діяльності, спрямованої на представництво і захист прав та інтересів певної соціальної групи в державних установах.

Також учасникам проекту розкажуть про різноманітні механізми взаємодії влади та громади, відкриють секрети методів громадського тиску.

«Коли обдумувалась концепція курсу, ми зрозуміли, що Тернополю потрібні люди, що зможуть впливати на життя міста, не будучи чиновником чи політиком. Є велика необхідність сформувати прошарок громадських активістів, котрі не будуть займатись розважальними чи волонтерськими проектами, а займуться контролем влади, моніторингом її дій. Тому ми й починаємо перший «Курс активного громадянина», - розповідає голова центру підтримки молодіжних ініціатив «Євромолодь» Іван Омелян.

У рамках проекту проведуть 8 практичних занять і тренінгів від провідних експертів галузі. Спікерами проекту будуть: експерт громадського руху «Чесно» з прозорості фінансування передвиборчих програм політичних партій Остап Кучма, експерт з активізації громад Інституту економіко-соціальних досліджень «Республіка» Олександр Мельник, голова Львівського осередку «Громадського сектору Євромайдану», експерт із публічних акцій протесту і лобіювання Ольга Сало, а також експерт із децентралізації ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» Іван Лукеря.

Учасники навчання отримають відповідні сертифікати. Організатори підкреслюють, що проект не є комерційним і його реалізація не фінансується жодною політичною силою. Ініціаторами «Курсу активного громадянина» є об’єднання тернопільських громадських діячів "Громадський Моніторинг" (ГроМ), яке і бере на себе всі витрати.

Проект розрахований на молодь віком від 21 року - випускників ВНЗ, журналістів, бізнесменів, членів ОСББ і  жителів Тернополя, які хочуть вміти відстоювати свої права та контролювати владу. Якщо є сильне бажання і мотивація, то участь в навчальному проекті можуть брати і особи від 18 років.

Чи не головним критерієм відбору буде наявність мотивації і бажання працювати для міста та громади. Кожен, хто хоче подати заявку на участь, повинен добре усвідомлювати, заради чого він туди йде.

«Випускники повинні стати тими людьми, які зможуть контролювати владу в області та місті, яким політики при зустрічі тиснутимуть руку. Це мають бути люди, які допоможуть стати громаді Тернополя активнішою», - каже Іван Омелян.

Реєстраційну форму для участі в «Курсі активного громадянина» можна заповнити за посиланням: http://bit.ly/1MLF8p8.

Соломія ШАЛАЙ

Фото з соціальних мереж.

Вибір читачів за тиждень

Відео