Як тернополянам отримати субсидії (відео)

Сьогодні в приміщенні Тернопільської ОДА відбулась прес-конференція директора департаменту соціального захисту населення Вадима Боярського. Мова йшла про спрощену систему подання субсидій, їхнє оформлення "до" та "після" змін в тарифах ЖКГ. 

Один з важливих акцентів спікера - спрощена система подачі документів дозволить не показувати суму доходів, тепер це відбуватиметься автоматично.

"На сьогоднішній день в області отримують житлові субсидії понад 55 тисяч сімей. Тобто якщо порівняти цю цифру з минулим липнем 2014 року, то ми маємо ріст звернень до 8 разів більший по Тернопільській області", - каже Вадим Боярський. - Якщо порівняти з опалювальним періодом, до нас звернулось 29 тисяч громадян, а на сьогодні в неопалювальний період, ми маємо в 2,6 разів більше справ - 75 тисяч зараз в обробці. 
Ми хочемо і мета та доручення голови ОДА - провести роз'яснювальну роботу з таким нахилом, щоб якнайбільше людей могли звернутись за субсидіями в неопалювальний період. Ми зараз маємо невелику плату за комунальні послуги, тому що сам факт споживання є невеликий і не витрачається природний газ на опалення. Починаючи з жовтня, коли буде відкрито опалюваний період, значно зросте споживання природного газу та тепла. Тому ми хочемо максимально розказати людям, щоб прийшли та подали документи, і не варто лякатись, якщо субсидія в неопалюваний період буде призначена нульова. Тоді це дає право на перерахунок субсидій без звернень у жовтні. Що стосується змін до порядку подання документів, то вони уже зафіксовані постановою Кабінету міністрів. Виправлено та враховані ті незрозумілі моменти, які в процесі роботи були виявлені при поданні документів.
Але в плані те, що турбувало громадян, і на цьому було багато спекуляцій щодо повернення субсидій, надміру нарахованих субсидій у подвійному розмірі, ця проблема вирішена. Якщо людина подала недостовірну інформацію, яка вплинула на стан призначення субсидій, - тоді субсидія припиняється, за новим порядком, і повертається надміру нарахована субсидія.
Що стосується суттєвої зміни, які були зауваження та суттєві помилки, що люди показували в деклараціях і не могли вказати суму доходів, тому зараз суму доходів громадяни показувати не будуть. Лише вид та джерело доходу, що я отримую та де я отримую, а суму управління соціального захисту братиме в автоматичному режимі". 
Все, що варто знати про субсидії, коли та яким чином їх подавати, - у відео. 


Юлія ПАЛЕНИЧКА.

Вибір читачів за тиждень

Відео