Мандрівна виставка у Тернополі - про схожість галичан і донеччан

У Тернопіль привезли мандрівну виставку соціального фотопроекту «Нас єднає Україна». Її встановили на вулиці Сагайдачного біля пам’ятника Іванові Франку. Виставку вже побачили у Львові.

«Нас єднає Україна» - це вісімнадцять постерів, на яких співставлено галичан і донеччан.

«Українець – це не прописка, - пояснює задум фотоекспозиції автор ідеї та координатор проекту журналістка Мар’яна П’єцух. - Рівень патріотизму не вимірюється місцем народження, а українська душа не визначається містом проживання. Досить мислити стереотипами, шукати різницю замість бачити схожість, досить цуратись замість зрозуміти і допомогти».

Загалом у гаслах виставки вказано дев’ять особливостей, які об’єднують вихідців з заходу і сходу України. Це традиція, історія, співучість, мова, відвага, честь, жертовність, одержимість, незламність.

Кожну особливість відображає образ двох героїв – галичанина і донеччанина. Так, під гаслом «Нас єднає традиція» греко-католицький священик Тихон Кульбака родом з Мар’їнки під Донецьком розповідає, як дитиною ходив колядувати. Військовий капелан зі Львова Степан Сус теж згадує свої колядки з дитинства, додаючи, що, так само, як і на Донбасі, на Львівщині в радянські часи публічно колядувати було заборонено. 

Тернополяни теж «засвітилися» у цьому проекті. Львівська поетеса та видавець Мар’яна Савка, уродженка Тернопільщини, під гаслом «Нас єднає історія» розповідає про свою родину, яка потерпала від комуністичного режиму.  Погодився взяти в проекті участь і відомий волонтер з Тернополя Тарас Герман, якого з дизайнером одягу з Донецька Леонідом Краснопольським єднає жертовність.

«Що виходить: 23 роки галичани кричали «Схід і захід разом!», але коли «схід», втікаючи від смерті, прийшов на захід, тут  перед ним зачинили двері», –  такими бачить причини критичної ситуації з самоідентифікацією людей на Донабсі координатор проекту Мар’яна П’єцух. На її переконання, попри ті жахіття, які принесла з собою війна в Україні, вимушена внутрішня міграція дала українцям  шанс пізнати один одного і врешті втілити пафосні гасла в реальне ментальне об’єднання. 

Для продовження ідеї донести більше інформації про вихідців з Донбасу журналістка також створила сайт donetski.info., який наповнюватиме історіями про непересічних донеччан.

Триватиме експозиція до Дня незалежності, а далі поїде у Київ. Мар’яна П’єцух каже, що з радістю залишила б постери якійсь з тернопільських бібліотек, якби були бажаючі. 

Соломія ШАЛАЙ.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео