Прокурорів для Тернопільщини підбиратимуть на відкритому конкурсі

Про те, які реформи вже почали втілювати у прокуратурі, розповів під час брифінгу прокурор Тернопільської області Олександр Мартинюк.

Так, у нашому краї уже взялися до формування чотирьох місцевих прокуратур: Тернопільської, Чортківської, Теребовлянської і Кременецької. На посади керівників, а також їхніх підлеглих тут призначатимуть лише тих фахівців, які успішно складуть тестування у регіональному центрі у Львові, а також пройдуть співбесіду, стверджує Олександр Мартинюк.

Нагадаємо, 15 липня 2015 р. став чинним новий Закон України «Про прокуратуру». Тож у Генпрокуратурі розпочали процес системного реформування органів прокуратури України. Якісне оновлення керівного складу – головне завдання цих змін. Заяви від охочих працювати в оновленій прокуратурі почали приймати 20 липня. Останній день, коли цією пропозицією ще можна скористатися, – понеділок, 10 серпня.

- На посади прокурорів призначатимуть фахівців за результатом успішного проходження чотирирівневого тестування, - каже обласний прокурор. – Кандидатів перевірять на знання законодавства, протестують їхні загальні здібності, особистісні характеристики. Останній етап – співбесіду проходитимуть ті, хто успішно склав попередні тести. Співбесіда відбуватиметься в онлайн-режимі, тож кожен зможе поспостерігати за відповідями потенційних керівників прокуратур.

До слова, прокуратури районного рівня виконуватимуть свої завдання за старою системою лише до 15 грудня поточного року. Наразі Олександр Мартинюк, який керує обласною прокуратурою лише 1,5 місяця, задоволений результатами роботи своїх підлеглих.

- Завдяки добре скоординованим зусиллям усіх правоохоронних органів на Тернопільщині у першому півріччі рівень злочинності є одним із найнижчих у державі, - каже він. – Сталося 12 умисних убивств, 11 з яких розкриті. Суттєво зменшилася кількість шахрайств і крадіжок. Трохи більше стало грабежів і розбоїв. Утім, це все одно набагато менше, ніж в інших регіонах.

Окрім того, за словами прокурора, за останнє півріччя вдалося активізувати представницьку діяльність прокурорів у судах - у сферах захисту інтересів держави від неправомірних посягань у бюджетній сфері, з питань державної і комунальної власності, відшкодування збитків, заподіяних злочинами. Тож за 7 місяців суди задоволили позовних вимог на загальну суму 76 млн. грн., завдяки прокурорському реагуванню повернули державі 66 гектарів землі. Також досить високим є рівень реального виконання ухвалених за позовами прокурорів судових рішень.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото автора.

Довідка. У прес-службі прокуратури Львівської області, де розташований регіональний центр, до якого належить наша область, повідомили: на участь у конкурсі на заміщення посад у прокуратурах краю з Тернопільщини вони наразі отримали 42 заявки. У результаті реформи замість 639 районних, міських і міжрайонних прокуратур в Україні створять менш, як 200 місцевих. 

Вибір читачів за тиждень

Відео