«Винні у смертельних аваріях відповідатимуть за злочини» – прокурор Тернопільщини

У прокуратурі краю завершують розслідування кількох кримінальних проваджень, які викликали резонанс на Тернопіллі. Про це розповів під час брифінгу прокурор області Олександр Мартинюк. Окремо він згадав про справи щодо корупції під час виконання мобілізаційних заходів.

- Директору підприємства, який 19 січня цього року, перебуваючи за кермом автомобіля у стані алкогольного сп’яніння, здійснив наїзд на двох неповнолітніх і зник з місця ДТП, вже оголосили про підозру, – каже Олександр Мартинюк. – Нагадаю, внаслідок цього наїзду юнак від отриманих травм помер на місці ДТП, а дівчина отримала тілесні ушкодження. Підозрюваному обрали запобіжний захід.

До слова, версію, висунуту підозрюваним – що за кермом тоді був не він, а його вагітна дружина, спростували факти і докази, зібрані експертами. Тож відповідатиме за злочин усе таки посадовець із Кременця.

Також йде до завершення розслідування аварії за участі колишнього працівника прокуратури. Експерти встановили, що 7 липня заступник прокурора Кременецького району, перебуваючи за кермом автомобіля у стані алкогольного сп’яніння, виїхав на смугу зустрічного руху і допустив зіткнення із зустрічним транспортним засобом.

- Від отриманих травм водій легкового автомобіля помер у лікарні, - продовжує обласний прокурор. – Тож за цим фактом слідчий відділ прокуратури області розслідує кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 КК України, тобто порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами.

24 липня заступник прокурора Кременецького району був звільнений з посади за грубе порушення Присяги працівника прокуратури і Кодексу професійної етики та поведінки працівників прокуратури.

Порушення закону під час мобілізації – також на контролі у головного прокурора.

- Прокуратура області спільно з оперативниками міліції затримала при одержанні неправомірної вигоди в сумі 1600 доларів США військовослужбовця одного із районних військкоматів, - додає Олександр Мартинюк. - За таку суму він пообіцяв вплинути на керівника військкомату, аби посприяти уникненню призову на військову службу за мобілізацією у Збройні Сили України.

Окрім того, на хабарах попалися п’ять працівників лікувальних установ, які за гроші обіцяли сприяння у встановленні діагнозів хвороб, які дають можливість уникнути мобілізації за станом здоров’я. Усі справи розслідувані, наголосив прокурор. 

- Також ми вжили заходи до підвищення рівня судової репресії за вчинення корупційних злочинів, -  продовжує пан Мартинюк. - Щодо чотирьох осіб уже набрали законної сили вироки. Їх засудили до реального позбавлення волі із конфіскацією майна. Десятеро осіб засудили до штрафів на загальну суму понад 150 тисяч гривень. Також засуджених за вироками судів позбавили права займати посади у державних органах на терміни від одного до трьох років і позбавили спеціальних звань і рангів.

Під час брифінгу в обласну прокуратуру завітали активісти, які давно «воюють» проти земельних оборудок, які проводять у міській раді. Тернополяни наполягли на особистій розмові із обласним прокурором і запевнили його, що мають докази протизаконних дій чиновників мерії. Йшлося про забудову паркових зон у місті, незаконне виділення ділянок тощо.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото автора.

Довідка. Серед притягнутих до кримінальної відповідальності за хабарництво - сім державних службовців, 4 міліціонери, один податківець, три посадовці органів місцевого самоврядування, 8 працівників лікувальних установ, у тому числі два головних лікаря, ряд працівників юридичних осіб публічного права. Факти корупції виявляли практично у всіх сферах соціального життя: у банківській – 1, АПК – 1, освіти – 2, охорони здоров’я – 9, земельних відносин – 3, охорони довкілля – 5, бюджетній системі – 10, транспорту –5.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео