У Монастирку зцілюють тіло і душу

До села Монастирок у Борщівському районі люди їдуть звідусіль. Притягує їх у це місце потреба духовного зцілення. Таку роботу проводить у місцевому храмі молодий монах, отець Феодосій.

Для розвитку цього духовного центру він зробив чимало: розбудовує монастир, сиротинець, проводить богослужіння, які мають ефект зцілення.

Монах готовий прийняти усіх, хто хоче просити для себе і родини у Всевишнього милості, благодаті і зцілення. Богослужіння тут відправляються о 10 годині ранку у четвер, п’ятницю, неділю і у свята. Дуже цілющою є нічна служба Божа, що проводиться із четверга на п’ятницю. Її початок – о 12 годині ночі, а перед цим, об 11 ночі, можна приступити до сповіді.
Якщо ви маєте намір приїхати до Монастирка здалеку і вам потрібен нічліг, можете переночувати у кімнаті для гостей. З усіма питаннями можна звернутись до настоятеля обителі о. Феодосія за номером телефону: 0971518969.

Довідка. Перша писемна згадка про Монастирок датується 1600 роком, коли магнати Потоцькі заснували тут Свято-Воздвиженський василіанський монастир. У середині XVII століття його зруйнували козаки Хмельницького. У 1735 році обитель відновив брацлавський каштелян Ян Потоцький, пожертвувавши 2000 польських злотих. 

 Активне чернече життя в Монастирецькій обителі завирувало у 30-х роках ХVІІІ ст. Тоді ж була збудована й невелика дерев’яна церква.
Переповідають, що десь років триста тому, поруч, у печерному храмі, невідомо звідки з’явився дерев’яний хрест. Його першим угледів хлопчина, який випасав неподалік худобу. Коли він зайшов до печерного храму, то побачив там невеликий дерев’яний хрест у сяйві. Хлопчина повідомив про це ченців. Монахи, священики із навколишніх парафій при великому згромадженні вірних урочисто, із процесією перенесли цей хрест до монастирського храму. Наступного ранку хрест знову опинився в печерному храмі. Згодом було вирішено цей хрест носити від села до села зі співами, служачи Службу Божу і залишаючи його на ніч у кожній сільській церкві. За народними переказами, хрест завжди на ранок чудесним спосіб зникав звідти і знову і знову з’являвся у Монастирку, в печерному храмі. Монахи побачили у цьому знамення Боже і відтоді назвали печерний храм на честь Воздвиження Чесного Животворящого Хреста Господнього. З тих пір Монастирок став значимим відпустовим місцем. На свято Воздвиження Чесного Хреста, 27 вересня, тут відбуваються святкові Богослужіння. За традицією, вірні квітчають зеленю дерев’яні хрести довкола церкви. Священики урочисто освячують кожен Хрест. Вважається, що хто першим зірве зілля з усіх хрестів після того, як священик окропить їх водою, то буде здоровим і щасливим цілий рік.
Чернеча обитель Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господа Нашого Ісуса Христа в Монастирку перебуває під юрисдикцією УПЦ КП.
У старовинній церкві зберігається чудотворний образ Богородиці, до якого прикладаються із щирою молитвою.

Джерело: zolotapektoral.te.ua

Фото - "Терен".

Вибір читачів за тиждень

Відео